Ništa lepše nego kada se kućom širi miris sveže pečenog domaćeg hleba. Oni koji pamte pogaču koje su mesile naše bake tvrde da nisu jeli lepši hleb. Ona se uglavnom služi vruć uz kajmak ili uz domaći džem, ali nije ništa manje ukusna ni kada se ohladi.
Sastojci:
- 600 g brašna
- 600 ml mlake vode
- 1 pakovanje kvasca
- manja šoljica ulja
- prstohvat soli
Priprema:
Kvasac usitnite i pomešajte sa mlakom vodom, malo posolite i ostavite da nadođe. U činiju sipajte brašno, napravite udubljenje u sredini i ubacite nadošli kvasac. Mesite da testo bude tvrđe sa mlakom vodom i dodajte ulje. Mesite sve dok testo ne počne da se odvaja od ivica posude, a ako ima potrebe dodajte još malo brašna. Pokrijte pamučnom krpom i ostavite 2 sata da naraste. Nakon tog vremena ponovo malo premesite testo i prebacite u podmazan, najbolje okrugli pleh. Ukoliko želite testo zasecite nožem plitko na vrhu da dobije šaru. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stebeni nekih 40 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem