Mekana pogača koja izgleda kao proja je idealna kao predjelo na slavi, ali i za doručak ili večeru. Čaša jogurta ili kiselog mleka sa paradajzom je najbolje da se služi sa ovako ukusnom pogačom. Baka Jela je čuvena po svojim fantastičnim receptima, pa tako isprobajte i ovaj.
Sastojci:
- 300 ml mleka
- 15 g kvasca
- 1 kašičica šećera
- 500-550 g brašna
- malo soli
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 belance
Za nadev:
- 150 g sira
- 50 g rendanog kačkavalja
- 1 puna kašika kisele pavlake
Za premazivanje:
- 1 žumance
- 1 kašičica ulja
- 50 g rendanog kačkavalja
Priprema:
Pomešajte malo mlakog mleka, kvasca i šećera. Promešajte, pa kada zapeni dodajte belance i malo brašna. Promešajte. Zatim dodajte ulje, so i ostatak brašna. Umesite mekano testo. Pokrijte i ostavite oko 30 minuta da naraste. Izručite testo na pobrašnjenu površinu. Izradite ga rukama i oblikujte loptu. Podelite na dva jednaka dela.
Izmešajte sir i kačkavalj zajedno sa kiselom pavlakom. Prvu loptu testa razvucite oklagijom na 2 cm debljine, pa prebacite u tepsiju obloženu pek papirom. Premažite sa sirom. Prekrijte drugom polovinom razvijenog testa. Ostavite pokriveno da odmori 20 minuta, pa premažite umućenim žumancetom u koje ste dodali kašičicu ulja i mleka. Popsite je rendanim kačkavaljem. Pecite z zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta, pa smanjite na 180°C i pecite još 20 minuta.
Izvor: Bakina i dekina kuhinja
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem