Mekana pogača koja izgleda kao proja je idealna kao predjelo na slavi, ali i za doručak ili večeru. Čaša jogurta ili kiselog mleka sa paradajzom je najbolje da se služi sa ovako ukusnom pogačom. Baka Jela je čuvena po svojim fantastičnim receptima, pa tako isprobajte i ovaj.  

Sastojci:

  • 300 ml mleka
  • 15 g kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 500-550 g brašna
  • malo soli
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 belance

Za nadev:

  • 150 g sira
  • 50 g rendanog kačkavalja
  • 1 puna kašika kisele pavlake

Za premazivanje:

  • 1 žumance
  • 1 kašičica ulja
  • 50 g rendanog kačkavalja

Priprema:
Pomešajte malo mlakog mleka, kvasca i šećera. Promešajte, pa kada zapeni dodajte belance i malo brašna. Promešajte. Zatim dodajte ulje, so i ostatak brašna. Umesite mekano testo. Pokrijte i ostavite oko 30 minuta da naraste. Izručite testo na pobrašnjenu površinu. Izradite ga rukama i oblikujte loptu. Podelite na dva jednaka dela.
Izmešajte sir i kačkavalj zajedno sa kiselom pavlakom. Prvu loptu testa razvucite oklagijom na 2 cm debljine, pa prebacite u tepsiju obloženu pek papirom. Premažite sa sirom. Prekrijte drugom polovinom razvijenog testa. Ostavite pokriveno da odmori 20 minuta, pa premažite umućenim žumancetom u koje ste dodali kašičicu ulja i mleka. Popsite je rendanim kačkavaljem. Pecite z zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta, pa smanjite na 180°C i pecite još 20 minuta.

Izvor: Bakina i dekina kuhinja