Mekana pogača koja izgleda kao proja je idealna kao predjelo na slavi, ali i za doručak ili večeru. Čaša jogurta ili kiselog mleka sa paradajzom je najbolje da se služi sa ovako ukusnom pogačom. Baka Jela je čuvena po svojim fantastičnim receptima, pa tako isprobajte i ovaj.
Sastojci:
- 300 ml mleka
- 15 g kvasca
- 1 kašičica šećera
- 500-550 g brašna
- malo soli
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 belance
Za nadev:
- 150 g sira
- 50 g rendanog kačkavalja
- 1 puna kašika kisele pavlake
Za premazivanje:
- 1 žumance
- 1 kašičica ulja
- 50 g rendanog kačkavalja
Priprema:
Pomešajte malo mlakog mleka, kvasca i šećera. Promešajte, pa kada zapeni dodajte belance i malo brašna. Promešajte. Zatim dodajte ulje, so i ostatak brašna. Umesite mekano testo. Pokrijte i ostavite oko 30 minuta da naraste. Izručite testo na pobrašnjenu površinu. Izradite ga rukama i oblikujte loptu. Podelite na dva jednaka dela.
Izmešajte sir i kačkavalj zajedno sa kiselom pavlakom. Prvu loptu testa razvucite oklagijom na 2 cm debljine, pa prebacite u tepsiju obloženu pek papirom. Premažite sa sirom. Prekrijte drugom polovinom razvijenog testa. Ostavite pokriveno da odmori 20 minuta, pa premažite umućenim žumancetom u koje ste dodali kašičicu ulja i mleka. Popsite je rendanim kačkavaljem. Pecite z zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta, pa smanjite na 180°C i pecite još 20 minuta.
Izvor: Bakina i dekina kuhinja
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Recept za jednostavnu pitu od heljde
Zapečena pasta sa piletinom, raskošan ručak za štedljive domaćice
Pita sa plavim patlidžanom po receptu italijanskih mama