Ovu neobičnu i ukusnu pitu verovatno voli većina sladokusaca, ali i oni koji ne vole preslatke stvari, mogu uživati u njoj. Pravi se od izuzetno jeftinih sastojaka, a većinu njih sigurno već imate kod kuće. Donosimo vam recept iskusnih domaćica, ali uspeće i onima manje veštim.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 200 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 1 jaje
- 200 g masti
- 6 kašika mlevenih oraha
- 2 kašike griza
- 300 g pekmeza od šljiva
Priprema:
U činiji pomešajte mast, šećer, jedan vanilin šećer i celo jaje, pa sve dobro umutite mikserom. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, pa pola mere dodajte u činiju sa mašću i mutite još par minuta. Isključiti mikser, pa u smesu dodati ostatak brašna, brzo mešati vrhovima prstiju da se naprave grudvice i da se sve lepo sjedini. Malo više od polovine smese sipajte u pleh obložen pek papirom i dobro utapkajte rukama. Premazati pekmezom, a u ostatak smese od brašna, dodati mlevene orahe, drugu kesicu vanilin šećera i griz, pa kašikom ravnomerno sipati smesu preko pekmeza. Peći u zagrejanon rerni na 180 C oko pola sata i dok korica lepo ne porumeni.
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom