Pravo je vreme za omiljenu zimsku poslasticu, slatko testo punjeno džemom. Dobar recept za salčiće se prenosi s kolena na koleno, a ovaj jednostavno morate da probate. Više ih nikada nećete praviti drugačije!
Sastojci:
- 300 g mlevenog svinjskog sala
- 250 ml mlakog mleka
- 1 kocka svežeg kvasca
- 2 jajeta
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 600 g mekog brašna
- džem po izboru
- šećer u prahu
Priprema:
Pomešati pola kilograma brašna, 50 grama sala, mleko, jaja, nadošli kvasac, so i šećer i zamesiti glatko testo. Ostatak sala zamesiti 50 grama brašna. I testo i salo podeliti na po osam jufki. Svaku jufku razvuci na krug veličine malog tanjira i naizmenično ređati testo i salo. Završiti testom, a jednu jufku sala staviti sa strane. Testo razvaljati u što veću koru i premazati ostatkom sala. Premazano testo preklopimo kao knjigu i još jednom razviti u pravougaonik. Razvijenu koru seći na kvadrate veličine otprilike 5 sa 5 cm, nafilovati džemom i presviti suprotne ćoškove u kiflicu.
Da bi se testo bolje listalo nož kojim se seče treba da bude dobro zagrejan (trik 1). Poslagati u pleh obložen papirom za pečenje i peći na 200 stepeni C oko pola sata bez otvaranja. Ispod pleha staviti posudu sa vodom, tako će "vlažiti" testo i biće lisnatije (trik 2). Pečene salčiće posuti šećerom u prahu.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem