Pravo je vreme za omiljenu zimsku poslasticu, slatko testo punjeno džemom. Dobar recept za salčiće se prenosi s kolena na koleno, a ovaj jednostavno morate da probate. Više ih nikada nećete praviti drugačije!

Sastojci:

  • 300 g mlevenog svinjskog sala
  • 250 ml mlakog mleka
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 2 jajeta
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 600 g mekog brašna
  • džem po izboru
  • šećer u prahu

Priprema:

Pomešati pola kilograma brašna, 50 grama sala, mleko, jaja, nadošli kvasac, so i šećer i zamesiti glatko testo. Ostatak sala zamesiti 50 grama brašna. I testo i salo podeliti na po osam jufki. Svaku jufku razvuci na krug veličine malog tanjira i naizmenično ređati testo i salo. Završiti testom, a jednu jufku sala staviti sa strane. Testo razvaljati u što veću koru i premazati ostatkom sala. Premazano testo preklopimo kao knjigu i još jednom razviti u pravougaonik. Razvijenu koru seći na kvadrate veličine otprilike 5 sa 5 cm, nafilovati džemom i presviti suprotne ćoškove u kiflicu.

Da bi se testo bolje listalo nož kojim se seče treba da bude dobro zagrejan (trik 1). Poslagati u pleh obložen papirom za pečenje i peći na 200 stepeni C oko pola sata bez otvaranja. Ispod pleha staviti posudu sa vodom, tako će "vlažiti" testo i biće lisnatije (trik 2). Pečene salčiće posuti šećerom u prahu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: Mondo.rs