Svi volimo bakinu kuhinju i stare domaće recepte. Čupave piroške sa džemom, u trenutku će vas vratiti u detinjstvo. Možete ih spremati za sladak doručak ili poslužiti gostima uz kafu ili čaj. 

Sastojci:

  • 200 ml mleka
  • 100 ml mlake vode
  • 15 g kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 30 ml maslinovog ulja
  • 450 g brašna
  • so
  • džem
  • mrvice hleba
  • 3 kašike kačkavalja
  • šećer u prahu
  • vanilin šećer

Priprema:

U mlaku vodu stavite šećer i izmrvite kvasac da zapeni. Sipajte u vanglu mlako mleko, dodajte nadošli kvasac, maslinovo ulje, brašno, so i sve dobro sjedinite. Ostavite da testo naraste pokriveno na toplom 30 minuta. Stari hleb izmrviti, pa u njega ubaciti 2 pune kašike sitno narendanog kačkavalja, potom izmešati. Nadošlo testo premesite pa razvijte na 1.5 cm debljine u pravougaonik. Iseći na manje pravougaonike i u svaki staviti po malo džema, potom presaviti pa prstima sastaviti ivice i malo rukama napraviti valjak. Svaki valjak poprskajte sa vodom pa uvaljajte u mrvice hleba. Ređati u pleh obložen pek papirom. Pokriti da poraste 20 minuta pa peći na 220 stepeni C, potom smanjiti na 180 i peći oko 35-40 min. Posuti vanilin šećerom i prah šećerom.

Izvor: bakinaidekinakuhinja