Svi volimo bakinu kuhinju i stare domaće recepte. Čupave piroške sa džemom, u trenutku će vas vratiti u detinjstvo. Možete ih spremati za sladak doručak ili poslužiti gostima uz kafu ili čaj.
Sastojci:
- 200 ml mleka
- 100 ml mlake vode
- 15 g kvasca
- 2 kašičice šećera
- 30 ml maslinovog ulja
- 450 g brašna
- so
- džem
- mrvice hleba
- 3 kašike kačkavalja
- šećer u prahu
- vanilin šećer
Priprema:
U mlaku vodu stavite šećer i izmrvite kvasac da zapeni. Sipajte u vanglu mlako mleko, dodajte nadošli kvasac, maslinovo ulje, brašno, so i sve dobro sjedinite. Ostavite da testo naraste pokriveno na toplom 30 minuta. Stari hleb izmrviti, pa u njega ubaciti 2 pune kašike sitno narendanog kačkavalja, potom izmešati. Nadošlo testo premesite pa razvijte na 1.5 cm debljine u pravougaonik. Iseći na manje pravougaonike i u svaki staviti po malo džema, potom presaviti pa prstima sastaviti ivice i malo rukama napraviti valjak. Svaki valjak poprskajte sa vodom pa uvaljajte u mrvice hleba. Ređati u pleh obložen pek papirom. Pokriti da poraste 20 minuta pa peći na 220 stepeni C, potom smanjiti na 180 i peći oko 35-40 min. Posuti vanilin šećerom i prah šećerom.
Izvor: bakinaidekinakuhinja
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus