Baklava je popularan kolač koji se pravi od kora, oraha i na kraju se preliva sirupom. Nekada je baklava bila desert koji je namenjen sultanima i najbogatijem sloju društva. U to vreme ako ste znali da pripremite kraljicu među slatkim pitama, bila je stvar prestiža. Može da ima i do 70 kora, sve zavisi kako je pravite. Ova orijentalna poslastica je popularna i u našim krajevima, a sada naučite kako pravilno da prelijete gotov kolač.
Kada napravite baklavu treba da je prelijete sirupom/agdom tri ili četiri puta. A evo kako to da uradite. Ono što je bitno da baklava i sirup budu različite temperature. Gotovu baklavu ostavite da se potpuno ohladi, pa prelijte vrućim sirupom. Opet ostavite da se ohladi, pa ocedite sirup koji kolač nije upio. Ponovo zagrejte sirup i dodajte malo šećera, ako treba da bude gušći. Ponovo prelijte kolač vrućim sirupom. Ponovite još jednom ili dvaput. Ostavite da baklava u potpunosti upije sirup, najbolje nekoliko sati.
Recept za baklavu sa domaćim korama
Sastojci:
Za testo:
- 250 ml mleka
- 1 kašičica suvog kvasca
- 2 kašičice šećera
- 2 jajeta
- 160 g pavlaka
- 180 g putera
- 0,5 kašičice soli
- 850 g brašna
Za fil:
- 700 g oraha
- 650 g šećera
- 1 kašičica mlevenog kardamona
- 350 g putera
Za sirup:
- 400 g šećera
- 250 ml vode
Za premazivanje:
- 2 žumanca + 1 kašika ulja
- bademi
Priprema:
U mleko dodajte kvasac, šećer, jaja, pavlaku i istopljeni puter, kao i so. Dobro promešajte, pa dodajte brašno. Umesite testo, pokrijte providnom folijom i ostavite sat vremena. Pomešajte orahe i šećer, pa dodajte kardamon, a u zasebnoj posudi otopite puter. Šećer i vodu pomešajte u šerpi, pa mešajte dok ne proključa, a zatim kuvajte još 2-3 minuta. Sada imate spreman i sirup i fil.
Podelite testo na 2 dela od po 350 g i na 9 delova od po 35 g. Uzmite jedan deo testa od 350 g i tanko razvucite, pa stavite u pleh koji ste premazali puterom. Lepo razvucite da pokrijete ceo pleh i ivice (ne do kraja, samo malo podignite testo). Premažite istopljenim puterom, pa pospite šećerom i orasima. Zatim uzmite manju lopticu testa (95 g) i tanko razvucite, skoro providno. Stavite preko, pa lepo uglavite testo. Isecite višak. Opet se premaže puterom, pospe šećerom i orasima i ide testo tanko razvučeno. Tako ređate dok ne potrošite svo testo od 95 g i fil. Poslednje testo premažete puterom i onda preko stavite razvučeno testo od 350 g. Svaku put kad stavite testo malo rukama pritisnite. Pokrijte i ostavite da odmori pola sata. Isecite oblike dijamanata. Premažite sa umućenim žumancima koja ste pomešali sa kašikom ulja. Na svaki utisnite badem i pecite na 160°c nekih 20 minuta. Izvadite baklavu, još jednom isecite, pa prelijte istopljenim puterom (350 g). Kada dobiju zlatno braon boju izvadite. Prelijte hladnim sirupom vrelu baklavu. Vratite u rernu i pecite još 6 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs