Svi znamo za čuvenu baklavu sa korama i orasima, ali ukoliko vam je to prekomplikovano ili jednostavno nemate dovoljno vremena ovaj recept je idealan za vas. Ovaj kolač ima identičan ukus kao i tradicionalna baklava, ali se mnogo brže i lakše sprema.
Sastojci:
- 4 jajeta
- 2 čaše šećera
- 1 čaša ulja
- 1 čaša mleka
- 1.5 čaša griza
- 2.5 čaše mlevenih oraha
- 1 čaša seskanih oraha
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
Za preliv:
- 3 čaše vode
- 1.5 čaša šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 limun
Priprema:
Prvo pripremite sirup da bi se prohladio dok budete spremali kolač. Pomešajte vodu i šećer, pa kuvajte dok ne provri uz povremeno mešanje. Kada provri kuvajte još nekoliko minuta pa sklonite sa ringle. Cela jaja umutite sa šećerom, pa dodajte brašno, griz, prašak za pecivo, vanilin šećer i orahe. Potom dodajte mleko i ulje, pa sve dobro umutite žicom. Pleh malo pospite brašnom ili podmažite uljem, pa ulijte smesu. Pecite u prethodno dobro zagrejanoj rerni na 180 C nekih pola sata. Vruću baklavu prelijte prohlađenim sirupom i ostavite da se potpuno ohladi, pa stavite u frižider.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus