Baklava je tradicionalna poslastica koja je nezaobilazna na zimskim slavama. Može se praviti sa orasima, keksom, makom, šljivama, a sada i sa kokosom. Kombinacija je bezbroj, ali je ukus jednako savršen koju god da odaberete. Takođe, možete je praviti u posnoj i mrsnoj varijanti.
Sastojci:
- kore za pitu
- 3 jaja
- 1 šolja (šolja od 200ml) šećera
- 1 šolja ulja
- 1,5 šolja jogurta
- 1 kesica prašaka za pecivo
- 200 g kokosovog brašna
Preliv:
- 800 ml vode
- 600 g šećera
- 2 kesice vanilin šećer
Priprema:
Skuvati preliv kako bi se malo ohladio.
Umutiti jaja i šećer žicom, dodati ulje, jogurt, kokosovo brašno, prašak za pecivo, sve sjediniti.
Stavite jednu koru, premazati sa nekoliko kašika fila, stavite drugu koru i premazati je filom, staviti i treću premazati i urolati.
Ređati u pleh, premazan uljem. I tako sa ostalim korama dok se ne potroše i peći na 200 stepeni dok ne porumeni.
Toplu baklavu preliti prohlađenim sirupom.
Recept poslala Tanja Đorđević
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus