Baklava je tradicionalna poslastica koja je nezaobilazna na zimskim slavama. Može se praviti sa orasima, keksom, makom, šljivama, a sada i sa kokosom. Kombinacija je bezbroj, ali je ukus jednako savršen koju god da odaberete. Takođe, možete je praviti u posnoj i mrsnoj varijanti.

Sastojci:

  • kore za pitu
  • 3 jaja
  • 1 šolja (šolja od 200ml) šećera
  • 1 šolja ulja
  • 1,5 šolja jogurta
  • 1 kesica prašaka za pecivo
  • 200 g kokosovog brašna

Preliv:

  • 800 ml vode
  • 600 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećer

Priprema:

Skuvati preliv kako bi se malo ohladio.
Umutiti jaja i šećer žicom, dodati ulje, jogurt, kokosovo brašno, prašak za pecivo, sve sjediniti.
Stavite jednu koru, premazati sa nekoliko kašika fila, stavite drugu koru i premazati je filom, staviti i treću premazati i urolati.
Ređati u pleh, premazan uljem. I tako sa ostalim korama dok se ne potroše i peći na 200 stepeni dok ne porumeni.
Toplu baklavu preliti prohlađenim sirupom.

Recept poslala Tanja Đorđević