Baklava je tradicionalna poslastica koja je nezaobilazna na zimskim slavama. Može se praviti sa orasima, keksom, makom, šljivama, a sada i sa kokosom. Kombinacija je bezbroj, ali je ukus jednako savršen koju god da odaberete. Takođe, možete je praviti u posnoj i mrsnoj varijanti.
Sastojci:
- kore za pitu
- 3 jaja
- 1 šolja (šolja od 200ml) šećera
- 1 šolja ulja
- 1,5 šolja jogurta
- 1 kesica prašaka za pecivo
- 200 g kokosovog brašna
Preliv:
- 800 ml vode
- 600 g šećera
- 2 kesice vanilin šećer
Priprema:
Skuvati preliv kako bi se malo ohladio.
Umutiti jaja i šećer žicom, dodati ulje, jogurt, kokosovo brašno, prašak za pecivo, sve sjediniti.
Stavite jednu koru, premazati sa nekoliko kašika fila, stavite drugu koru i premazati je filom, staviti i treću premazati i urolati.
Ređati u pleh, premazan uljem. I tako sa ostalim korama dok se ne potroše i peći na 200 stepeni dok ne porumeni.
Toplu baklavu preliti prohlađenim sirupom.
Recept poslala Tanja Đorđević
Koliko tačno soli se stavlja u bure kada se kiseli kupus?
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća