Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LAKO SE PRAVI

5 MINUTA ZA PRIPREMU PLUS PEČENJE: Brzi turski desert sa grizom i jogurtom - nećete mu odoleti 

Autor Sanja Belinić
Autor Sanja Belinić

Turski kolač sa grizom i jogurtom preliven agdom nestaće sa stola čim postavite.

Izvor: Printscreen/YT/Figen Ararat

Turci su poznati po svojim kolačima jer su ukusni i neki se jednostavno prave. Uglavno su gusti i naptopljeni sirupom (agdom), ali ima i nekih koji su kremasti. Neki od najpoznatijih kolača su baklava, alva, kajmakli, revani...

Ovaj lagani kolač se priprpema od griza i jogurta i toliko je lako, da zaista svima uspeva. Sve što treba da uradite je da pomešate sastojke, zapečete i zatim prelijte agdom. Ostavite kolač u frižideru, a kada poslužite svi će uživati u sočnom desertu. Ovi kolači su idealni i za neka slavlja. 

Sastojci:

  • 500 g griza 
  • 2 šolje jogurta
  • 1 čaša šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica vanilin šećera 
  • kikiriki 

Za agdu:

  • 4 šolje šećera
  • 4 čaše vode
  • 1 kriška limuna

Možda će vas zanimati

Priprema:

Pomešajte griz, jogurt, šećer, prašak za pecivo i vanilin šećer. Dobijenu smesu sipajte u tepsiju koju ste prethodno premazali puterom. Umočite špatulu u vodu, pa poravnajte kolač. Isecite parčiće, ali ne do kraja samo zasecite kolač. Poređajte kikiriki preko i ako imate vremena stavite kolač u frižider na sat vremena, ako nemate može odmah u rernu. Pecite u zagreajnoj rerni na 180°C dok ne dobije lepu boju. 
Pomešajte šećer i vodu i mešajte dok se šećer ne istopi. Kada agda krene da ključa, dodajte kolut limuna i ostavite na šporetu još nekih 10-15 minuta. Prelijte vrući kolač sa vrućim sirupom i ostavite u frižideru nekih 6 sati, a najbolje je preko noći.  

Izvor: stvarukusa.rs 

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti