Turci su poznati po svojim kolačima jer su ukusni i neki se jednostavno prave. Uglavno su gusti i naptopljeni sirupom (agdom), ali ima i nekih koji su kremasti. Neki od najpoznatijih kolača su baklava, alva, kajmakli, revani...
Ovaj lagani kolač se priprpema od griza i jogurta i toliko je lako, da zaista svima uspeva. Sve što treba da uradite je da pomešate sastojke, zapečete i zatim prelijte agdom. Ostavite kolač u frižideru, a kada poslužite svi će uživati u sočnom desertu. Ovi kolači su idealni i za neka slavlja.
Sastojci:
- 500 g griza
- 2 šolje jogurta
- 1 čaša šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- kikiriki
Za agdu:
- 4 šolje šećera
- 4 čaše vode
- 1 kriška limuna
Priprema:
Pomešajte griz, jogurt, šećer, prašak za pecivo i vanilin šećer. Dobijenu smesu sipajte u tepsiju koju ste prethodno premazali puterom. Umočite špatulu u vodu, pa poravnajte kolač. Isecite parčiće, ali ne do kraja samo zasecite kolač. Poređajte kikiriki preko i ako imate vremena stavite kolač u frižider na sat vremena, ako nemate može odmah u rernu. Pecite u zagreajnoj rerni na 180°C dok ne dobije lepu boju.
Pomešajte šećer i vodu i mešajte dok se šećer ne istopi. Kada agda krene da ključa, dodajte kolut limuna i ostavite na šporetu još nekih 10-15 minuta. Prelijte vrući kolač sa vrućim sirupom i ostavite u frižideru nekih 6 sati, a najbolje je preko noći.
Izvor: stvarukusa.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus