Napravite testo sa kefirom koje ne morate da čekate da nadođe, a zatim napunite lešnicima i prelijte sirupom. Dobićete prelep kolač koji će nestati iz tanjira čim ga poslužite. Zaboravite na sve čuvene poslastice kao što su baklava, tulumbe, urmašice... jer će vas ovaj kolač oduševiti na prvi zalogaj.
Sastojci:
- 100 ml kefira
- 1 jaje
- 100 ml ulja
- 25 g kukuruznog skroba
- 20 ml sirćeta
- 10 g praška za pecivo
- 300 g brašna
- 150 g lešnika
- 150 g putera
Za sirup:
- 250 ml vode
- 250 g šećera
- nekoliko kolutova pomorandže
Priprema:
Kefira, jaje, ulje i sirće umutite. Dodajte skrob (25 g), prašak za pecivo i brašno sa prstohvatom soli, pa umesite testo. Napravite valjak, isecite na 10 delova i oblikujte loptice. Pospite radnu površinu skrobom, pa razvucite svaku lopticu u tanak krug. Ređajte jedno preko drugog, a između pređite skrobom. Razvucite ponovo na veliki i tanak krug, pa urolajte. Isecite na prst debljine, pa svako testo opet razvucite tanko i stavite po kašiku mrvljenih lešnika. Zatvorite kao pancerotu. Ređajte u pleh obložen pek papirom. Premažite istopljenim puterom. Pecite na 180°C oko 20 minuta. Skuvajte šećer i vodu sa kriškama pomorandže, pa prohlađenim sirupom prelijte vruće pecivo.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus