Napravite testo sa kefirom koje ne morate da čekate da nadođe, a zatim napunite lešnicima i prelijte sirupom. Dobićete prelep kolač koji će nestati iz tanjira čim ga poslužite. Zaboravite na sve čuvene poslastice kao što su baklava, tulumbe, urmašice... jer će vas ovaj kolač oduševiti na prvi zalogaj.
Sastojci:
- 100 ml kefira
- 1 jaje
- 100 ml ulja
- 25 g kukuruznog skroba
- 20 ml sirćeta
- 10 g praška za pecivo
- 300 g brašna
- 150 g lešnika
- 150 g putera
Za sirup:
- 250 ml vode
- 250 g šećera
- nekoliko kolutova pomorandže
Priprema:
Kefira, jaje, ulje i sirće umutite. Dodajte skrob (25 g), prašak za pecivo i brašno sa prstohvatom soli, pa umesite testo. Napravite valjak, isecite na 10 delova i oblikujte loptice. Pospite radnu površinu skrobom, pa razvucite svaku lopticu u tanak krug. Ređajte jedno preko drugog, a između pređite skrobom. Razvucite ponovo na veliki i tanak krug, pa urolajte. Isecite na prst debljine, pa svako testo opet razvucite tanko i stavite po kašiku mrvljenih lešnika. Zatvorite kao pancerotu. Ređajte u pleh obložen pek papirom. Premažite istopljenim puterom. Pecite na 180°C oko 20 minuta. Skuvajte šećer i vodu sa kriškama pomorandže, pa prohlađenim sirupom prelijte vruće pecivo.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem