Ovo je jedan od onih slatkiša koje smo kao deca jeli kod naših baka. Kiflice se jednostavno spremaju, a u njih ne idu ni mleko ni jaja što ih čini idealnim i za dane posta. Jednostavni sastojci koje svi imaju u kući, a dobićete uzuzetno mirisni kolač koji se topi u ustima. 

Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 100 ml piva
  • 200 ml ulja
  • 1 kesica vanilin šećera
  • pola kesice praška za pecivo
  • narendana kora limuna

Za sirup:

  • 200 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 ml vode
  • 150 g mlevenih oraha

Priprema:

Prvo treba da pripremite sirup za kiflice. U šerpu sipajte šećer i vanilin šećer, pa nalijte vode i stavite na ringlu da se lagano zageva do ključanja uz povremeno mešanje. Kada sirup proključa, smanjite temepraturu i ostavite da lagano vri 5 minuta. Sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi. Za testo brašno pomešajte sa praškom za pecivo, dodajte ulje i pivo, pa zamesite glatko testo. Ostavite na 5 minuta u frižider, a potom ga podelite na četiri jednaka dela. Testo razvucite oklagijom u pravilan krug, koji ćete nožem podeliti na 8 delova i urolajte u kiflice. Ređajte ih na pleh obložen pek papirom i pecite na 180 C oko 25 minuta. Pečene kiflice, potapajte u sirup, pa ih valjajte u mlevene orahe.

Izvor: Stvar ukusa