Ovo je jedan od onih slatkiša koje smo kao deca jeli kod naših baka. Kiflice se jednostavno spremaju, a u njih ne idu ni mleko ni jaja što ih čini idealnim i za dane posta. Jednostavni sastojci koje svi imaju u kući, a dobićete uzuzetno mirisni kolač koji se topi u ustima.
Sastojci:
- 400 g brašna
- 100 ml piva
- 200 ml ulja
- 1 kesica vanilin šećera
- pola kesice praška za pecivo
- narendana kora limuna
Za sirup:
- 200 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 ml vode
- 150 g mlevenih oraha
Priprema:
Prvo treba da pripremite sirup za kiflice. U šerpu sipajte šećer i vanilin šećer, pa nalijte vode i stavite na ringlu da se lagano zageva do ključanja uz povremeno mešanje. Kada sirup proključa, smanjite temepraturu i ostavite da lagano vri 5 minuta. Sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi. Za testo brašno pomešajte sa praškom za pecivo, dodajte ulje i pivo, pa zamesite glatko testo. Ostavite na 5 minuta u frižider, a potom ga podelite na četiri jednaka dela. Testo razvucite oklagijom u pravilan krug, koji ćete nožem podeliti na 8 delova i urolajte u kiflice. Ređajte ih na pleh obložen pek papirom i pecite na 180 C oko 25 minuta. Pečene kiflice, potapajte u sirup, pa ih valjajte u mlevene orahe.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem