Griz kolač sa višnjama pravi se bez kapi ulja i bez jaja, nije skup i mogu da ga naprave i početnici u kuhinji. Ovaj kolač po osnovnom receptu je suv, ali ako volite sočne kolače možete ga preliti ušpinovanim šećerom sa dodatkom soka od višanja. Što duže stoji to je bolji, a idelan je i za dane posta. 

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 100 g griza
  • 150 g šećera
  • 200 ml vode
  • 10 kašika džema od kajsija
  • prašak za pecivo
  • 300 g višanja
  • 100 g šećera u prahu

Za preliv:

  • 100 ml vode
  • 100 ml soka od višanja
  • 200 g šećera

Priprema:

U činiji sjedinite brašno, griz, prašak za pecivo i šećer. Lagano ulivajte vodu sve vreme mešajući da dobijete glatku smesu. Potom dodajte džem i sve dobro promešajte. Dobijenu smesu ulijte u pleh koji ste obložili pek papirom. Pecite na 180 C desetak minuta, pa izvadite pleh iz rerne, pospite višnje po površini kolača i vratite ga u rernu da se dopeče do kraja. Kad je kolač gotov, pospite ga šećerom u prahu i služite. Za preliv u šerpicu sipajte šećer, vodu i sok od višanja u šerpicu, pa stavite da provri. Kad se na površini pojavi pena, sklonite sa šporeta, pa vrućom tečnošću prelijte ohlađen kolač i ostavite da odstoji.

Izvor: Stvar ukusa