Gurabije su starinski kolač koji se topi u ustima i koji iz dana u dan postaje sve ukusniji. Čuvajte ih u zatvorenim kutijama na hladnom i tamnom mestu. Sjajne su za slatki zalogaj uz kafu ili čaj, a mi vam donosimo tradicionalni recept iz bakine sveske.
Sastojci:
- 200 g masti
- 400 g brašna
- 150 g mlevenih oraha
- 1 jaje
- 80 g šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
- pola kesice praška za pecivo
- kašičica sode bikarbone
- 25 ml rakije
Priprema:
Mast malo ostavite na sobrnoj temperaturi da omekša, pa je dobro umutite sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajte celo jaje, rakiju, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa sve ponovo umutite. U smesu dodajte orahe i postepeno dodajuću brašno zamesite testo. Testo ne treba da bude ni previše meko, ali nemojte ni preterati sa brašnom, da se ne stvrdne. Od dobijenog testa pravite kuglice veličine oraha i ređajte u pleh, ali između njih ostavite veći razmak, jer u toku pečenja narastu duplo. Rernu zagrejte na 180 C i pecite ih nekih 15-ak minuta. Gurabije treba da ostanu svetle, a njihovo dno da blago porumeni. Tople gurabije valjajte u prah šećer i odložite na tacnu da se ohlade.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem