Gurabije su starinski kolač koji se topi u ustima i koji iz dana u dan postaje sve ukusniji. Čuvajte ih u zatvorenim kutijama na hladnom i tamnom mestu. Sjajne su za slatki zalogaj uz kafu ili čaj, a mi vam donosimo tradicionalni recept iz bakine sveske. 

Sastojci:

  • 200 g masti
  • 400 g brašna
  • 150 g mlevenih oraha
  • 1 jaje
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera
  • pola kesice praška za pecivo
  • kašičica sode bikarbone
  • 25 ml rakije

Priprema:

Mast malo ostavite na sobrnoj temperaturi da omekša, pa je dobro umutite sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajte celo jaje, rakiju, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa sve ponovo umutite. U smesu dodajte orahe i postepeno dodajuću brašno zamesite testo. Testo ne treba da bude ni previše meko, ali nemojte ni preterati sa brašnom, da se ne stvrdne. Od dobijenog testa pravite kuglice veličine oraha i ređajte u pleh, ali između njih ostavite veći razmak, jer u toku pečenja narastu duplo. Rernu zagrejte na 180 C i pecite ih nekih 15-ak minuta. Gurabije treba da ostanu svetle, a njihovo dno da blago porumeni. Tople gurabije valjajte u prah šećer i odložite na tacnu da se ohlade.

Izvor: Stvar ukusa