Nemate ideju šta slatko da pripremite? Mi vam predlažemo neodoljivu zimsku kokos poslasticu, a to je Rafaelo rolat. Mekani biskvit i kremasti fil očaraće sva vaša čula. Poslužite posle preukusnog ručka ili kada vam se jede nešto slatko. 

Rernu posle upotrebe operite jednostavnom pastom, ne morate da ribate. 

Sastojci:

Za biskvit:

  • 3 žumanca 
  • 130 g šećera 
  • 5 belanaca 
  • 70 g brašna 
  • 70 g kokosa 
  • 50 ml ulja 

Za fil:

  • 350 ml mleka 
  • 80 g šećera 
  • 7 žumanaca 
  • 30 g kukuruznog skroba 
  • 1 kašika ekstrakta vanile 
  • 150 ml kondenzovanog mleka 
  • 80 g pečenih lešnika 
  • 300 ml slatke pavlake 
  • 200 g kokosa 

Priprema:

Umutite belanca sa šećerom (60 g) i prstohvatom soli, a u drugoj posudi umutite žumanca sa šećerom (70 g). Pomešajte obe smese i još malo umutite. Zatim sipajte ulje i lagano promešajte. Brašno i kokos sjedinite, pa sipajte u smesu. Sipajte u tepsiju obloženu pek papirom, dimenzija 20x30 cm, pa poravnajte. Pecite na 170°C oko 25 minuta. 

Žicom umutite jaja sa šećerom i ekstraktom vanile. Sipajte skrob i opet sjedinite žicom. Zagrejte mleko 10 minuta, pa dodajte u jaja i promešajte. Sipajte ponovo u šerpu i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Pokrijte i ostavite u frižideru pola sata. Sipajte kondenzovano mleko i umutite. Zatim dodajte umućenu slatku pavlaku (150 ml) i sjedinite mikserom. Premažite preko biskvita. Poređajte preko pečene lešnike i urolajte. Ohladite 2 sata u frižideru, pa premažite umućenom slatkom pavlakom (150 ml) i pospite kokosom. Vratite u frižider na još sat vremena. 

Izvor: Stvar ukusa