Nemate ideju šta slatko da pripremite? Mi vam predlažemo neodoljivu zimsku kokos poslasticu, a to je Rafaelo rolat. Mekani biskvit i kremasti fil očaraće sva vaša čula. Poslužite posle preukusnog ručka ili kada vam se jede nešto slatko.
Rernu posle upotrebe operite jednostavnom pastom, ne morate da ribate.
Sastojci:
Za biskvit:
- 3 žumanca
- 130 g šećera
- 5 belanaca
- 70 g brašna
- 70 g kokosa
- 50 ml ulja
Za fil:
- 350 ml mleka
- 80 g šećera
- 7 žumanaca
- 30 g kukuruznog skroba
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 150 ml kondenzovanog mleka
- 80 g pečenih lešnika
- 300 ml slatke pavlake
- 200 g kokosa
Priprema:
Umutite belanca sa šećerom (60 g) i prstohvatom soli, a u drugoj posudi umutite žumanca sa šećerom (70 g). Pomešajte obe smese i još malo umutite. Zatim sipajte ulje i lagano promešajte. Brašno i kokos sjedinite, pa sipajte u smesu. Sipajte u tepsiju obloženu pek papirom, dimenzija 20x30 cm, pa poravnajte. Pecite na 170°C oko 25 minuta.
Žicom umutite jaja sa šećerom i ekstraktom vanile. Sipajte skrob i opet sjedinite žicom. Zagrejte mleko 10 minuta, pa dodajte u jaja i promešajte. Sipajte ponovo u šerpu i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Pokrijte i ostavite u frižideru pola sata. Sipajte kondenzovano mleko i umutite. Zatim dodajte umućenu slatku pavlaku (150 ml) i sjedinite mikserom. Premažite preko biskvita. Poređajte preko pečene lešnike i urolajte. Ohladite 2 sata u frižideru, pa premažite umućenom slatkom pavlakom (150 ml) i pospite kokosom. Vratite u frižider na još sat vremena.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem