Sultan rolnice su čuveni turski specijalitet koji se ne peče. Kada jednom probate ovaj predivan kolač sa kokosom, kremastim filom i orasima, zaboravićete i na baklave ili tulumbe. Nije vam potrebno neko kulinarsko umeće da ih napravite, ali ako niste sigurni da li će popucati kada budete rolovali koristite špatulu.
Takođe, umesto šlaga možete da koristite 200 ml slatke pavlake.
Sastojci:
- 1 l mleka
- 1 šolja šećera
- 1 šolja brašna + 1 kašika
- 60 g putera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1,5-2 šolje iseckanog kokosa
Još:
- 170 ml hladnog mleka
- 1 kesica šlaga
- mleveni orasi
- celi orasi
Priprema:
U mleko dodajte šećer i brašno i dobro sjedinite da ne ostanu grudvice. Na pleh sipajte kokos i lepo poravnajte. Kuvajte mleko sa šećerom i brašno dok se ne zgusne uz konstatno mešanje. Kada krene da vri dodajte puter i vanilin šećer i kuvajte uz mešanje. Kada se sjedini sklonite sa šporeta i još malo promešajte kako bi smesa bila glatka. Sipajte preko kokosa i lepo rasporedite. Prvo ohladite na sobnoj temperaturi, pa stavite u frižider na 4 sata. Umutite šlag sa mlekom i premažite preko ohlađenog fila i isecite na 12 jednakih delova (oblik pravouganika). Pospite orasima i urolajte svi deo. Dobro uvaljajte u kokos koji je ostao u plehu i ukrasite sa celim orasima.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus