Sitni kolači su najbolje posluženje kada su slave ili proslave bilo kog tipa. Do sada su se uvek služile rafaelo kuglice, madjarice ili neki drugi poznati kolač. Sada možete da napravite i ovaj mekani i ukusan kolač. Kora ili biskvit se pravi od oraha, a premazuje se žutim, a zatim i karamel filom.

Ono što izdvaja ovaj kolač od drugih je upravo karamel fil koji se pravi malo drugačije nego inače. Kada se šećer otopi u njega se dodaje slatka pavlaka, a onda i puter. 

Sastojci:

Za biskvit:

  • 8 belanaca 
  • 200 g šećera 
  • 100 g brašna 
  • 15 g vanilin šećera 
  • prstohvat soli 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile 
  • 1 kašika limunovog soka 
  • 250 g oraha 

Za fil:

  • 300 g putera, sobne temperature 
  • 8 žumanaca 
  • 100 g šećera 
  • 200 ml mleka 
  • 30 g kukuruznog skroba 
  • 15 g vanilin šećera 
  • 1 kašika ekstrakta vanile 

Za karamel:

  • 300 g šećera 
  • 100 ml slatke pavlake 
  • 30 putera 

Priprema:

Orahe ispecite u rerni 10 minuta, pa sameljite u blenderu. Dodajte brašno i promešajte. Belanca kratko umutite, pa dodajte so, vanilin šećer, šećer, ekstrakt vanile i limunov sok. Dobro umutite, pa pomešajte sa brašnom i orasima. Sipajte u pleh obložen pek papirom i pecite na 180°C oko 30 minuta. Presecite koru na 3 jednaka dela. 

Umutite žumanca sa šećerom, vanilin šećerom i ekstraktom vanile. Dodajte skrob, promešajte, a zatim sipajte mleko. Kuvajte uz konstatno mešanje dok se ne zgusne. Kada se malo prohladi, umutite ponovo, pa pomešajte sa penasto umućenim puterom i sjedinite obe smese.

Istopite šećer dok ne dobije braon boju, pa sipajte slatku pavlaku. Kuvajte uz mešanje dok ne krene da vri, pa dodajte puter. Kada se sjedini sklonite sa šporeta.  

Nafilujte prvu koru, sipajte preko karamel fil, pa stavite drugu kore. Opet premažite žutim filom, pa karamel, a onda ide i treća kora. Opet premažite žutim, a zatim i karamel filom, pa pospite seckanim orasima. Stavite u frižider na 3 sata.

Izvor: Stvar ukusa