Bečka pita su poznati sitni kolači koji se prave od obladni, keksa i 2 čokoladnog fila. U jedan fil se dodaje kokos, a u drugi orasi. Na kraju se kolači prelivaju čokoladnom glazurom. Izgledom podsećaju na bajadere, a i ukus je fantastičan. 

Sastojci:

  • 1 list oblande
  • 200 g keksa
  • 150 ml soka narandže

Za I fil:

  • 400 ml vode
  • 200 g šećera
  • 125 g margarina
  • 100 g čokolade 
  • 150 g kokosa 
  • 300 g mlevene plazme 

Za II fil:

  • 100 g šećera
  • 50 ml vode
  • 125 g margarina
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 200 g mlevenih oraha

Za glazuru:

  • 150 g čokolade
  • 100 ml slatke pavlake 
  • kokos

Priprema:

Vodu i šećer kuvajte dok ne provri, pa sklonite sa šporeta, dodajte margarin i čokoladu i mešajte dok se smesa ne sjedini. Zatim sipajte kokos, dobro promešajte, pa onda i keks. Kada sve sjedinite premažite preko oblande. Preko poređajte keks koji ste umočili u sok od pomorandže. Vodu i šećer kuvajte dok ne provri, pa dodajte čokoladu i margarin. Kada se sve otopi i sjedini sklonite sa šporeta, pa dodajte orahe. Dobro promešajte i ostavite da se malo ohladi. Premažite preko keksa, pa ostavite u frižideru 15 minuta. Zatim premažite glazuru za koju ste otopili čokoladu sa slatkom pavlakom. Pospite kokosom i ostavite da se stegne 2 sata. 

Izvor: Stvar ukusa