Mađarice su kolač koji je obavezan na svim slavljima, ali iskreno priprema jeste malo komplikovana i zahteva trud. Ako želite sebi da olakšate onda pripremite kore 2 nedelje pre važnog događaja, a dan pred slavlje ih nafilujte. Kore obavezno držite na hladnom mestu. Ovo će vam mnogo pomoći, pogotovo ako spremate više vrsta sitnih kolača. Ako želite jednostavniji kolač koji ukusom podseća na tradicionalni onda obavezno isprobajte ovaj.
Sastojci:
Za testo:
- 600 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 jajeta
- 180 g šećera
- 100 g maslaca (sobne temperature)
- 200 g kisele pavlake
Za fil:
- 1 l mleka
- 80 g brašna
- 180 g šećera
- 10 g vanilin šećera
- 180 g čokolade
- 2 kašike kakao praha
- 125 g maslaca
Za glazuru:
- 120 g čokolade za kuvanje (može i 150 g)
- 3 kašike ulja
Priprema:
Za kore: Umutite maslac, kiselu pavlaku, jaja, prstohavt soli i šećer. Postepeno dodajte 600 g brašna i prašak za pecivo. Umesite glatko testo. Oblikujte ga u duguljasti valjak i podelite na 5 jednakih delova. Pomoću vage izmerite da budu jednake težine (možete i odokativno).Treba da budu teški oko 225 g. Kore možete odmah da rastanjite, ali lakše se razvlače ako odstoje u frižideru. Na pek papiru nacrtajte pravougaonike 26×30 cm. Možete i manjih dimenzija. Stavite testo na papir. Dlanovima što više rastanjite testo. Preko stavite drugi papir. Pomoću oklagije rastanjite testo. Ako negde bude više, slobodno isecite i zakrpite gde fali. Papir s korom premestite na poleđinu pleha za pečenje, stavite u rernu i pecite. Zavisno od rerne, trebaće vam oko 5-8 minuta. Kore ne smeju da potamne zato ih stalno proveravajte, bez obzira na vreme pečenja. U redu je ako malo potamne po nekom kraju. Pečene kore slažite jednu na drugu. S papirom ćete ih lakše podizati kad ih budete filovali, pečene kore su krhke i pazite da ne puknu. Ako malo puknu nije strašno.
Za fil: Stavite 800 ml mleka da se kuva. U posudi pomešajte šećer, kakao i brašno i 200 ml mleka. Smesu potom sipajte u šerpu gde je preostalo mleko. Kuvajte dok se ne zgusne uz konstatno mešanje. Sklonite sa šporeta, pa dodajte čokoladu. Mešajte dok se ne sjedini sve, a zatim dodajte puter i nastavite da mešate. Kore lagano odvojte od papira za pečenje. Pazite veoma su krhke. Filujte ih sa vrelim kremom kako bi se bolje prilepile. Sipajte oko 3 (srednje) kutlače. Možete podeliti fil u 4 posudice, kako biste dobili jednaku količinu. Završite filovanje sa korom. Preko stavite neki teret (knjigu ili tepsiju). Ostavite preko noći u hladnoj prostoriji (ili frižideru).
Za čokoladnu glazuru: Istopite čokoladu sa 3 kašike ulja na pari (ili u mikrotalasnoj). Preko kore prelijte čokoladnu glazuru i ravnomerno je premažite. Ostavite je na hladnoom da se stegne. Oštrim nožem (ili skalpelom) isecite ivice, a zatim isecite i Mađaricu na štanglice.
Izvor: cooking
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus