Bitno je na vreme osmislite meni za slavu, kako biste mogli da organizujete vreme i da pokupujete namirnice koje vam nedostaju. Pored glavnog jela, ali i zanimljivog i dekorativnog predjela kao što su slane torte i salate tu su i kolači i torte. Kada se svi dobro najedu uvek je najslađe da se degustiraju kolači koji mogu da se pojedu u jednom zalogaju. Tradicionalne mađarice se često nalaze na slavskoj trpezi, ali sada probajte italijnasku verziju koja dosta podseća na ovaj kolač.
Sastojci:
- 4 jaja
- 160 ml ulja
- 80 g šećera
- 450 g brašna
- 16 g praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 15 g kakaoa
- 180 g crne čokolade
- bela čokolada
Priprema:
Jaja umutite sa ekstraktom vanile, šećerom i prstohvatom soli. Dodajte brašno i prašak za pecivo, pa umesite testo. Podelite na 2 jednaka dela i u jedan dodajte kakao, pa sjedinite. U drugi deo testa dodajte kašiku brašna, pa sjedinite. Podelite i svetlo i crno testo na 2 dela, pa razvaljajte svaki deo u obliku pravouganika. Treba da dobijte 2 svetla i 2 crna. Složite jedno na drugo i lepo poklopite da budu iste veličine. Još malo razvucite oklagijom. Stavite u pleh obložen pek papirom. Izbodite viljuškom. Pecite na 170°C oko 20-25 minuta. Otopite crnu čokoladu, pa premažite celu koru, a otopljenu belu čokoladu sipajte u špric za kolače ili kesu za zamrzivač i ukrasite.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom