Predjela mogu da budu zaista dekorativna ako želite da uložite malo truda i vremena. Rusi znaju i kako najobičniju salatu ili slanu tortu da ukrase da izgledaju fenomenalno. Ovo prejdelo je nešto između salate i slane torte, a potrebni su vam sir, jogurt, jaja, sardine i krompir. Kada poređate slojeve na kraju ukrasite sa lopticama od sira koje su punjene maslinom. 

Sastojci:

  • 150 g sardine 
  • 350 g krompira 
  • 4 jajeta 
  • 125 g kiselih krastavaca 
  • 150 g šargarepe 
  • 150 g feta sira 
  • 170 g grčkog jogurta 
  • 6 g želatina 
  • 80 ml vode 
  • malo mirođijte 
  • 8 maslina 

Priprema:

Pomešajte želatin i vodu i ostavite da se stegne. Zatim ga rastopite, ali pazite da ne proključa. Feta sir (50 g) pomešajte sa jogurtom i sjedinite. Posolite i pobiberite, pa sipajte otopljeni želatin. Stavite u frižider. Jaja skuvajte, a kada se ohlade odvojite belanca od žumanaca. Izrendajte belanca. Izvadite fil od sira iz frižidera, pa dobro promešajte. Zatim sipajte jednu kašiku u rendana belanca i sjedinite. Zatim sipajte u kalup koji ste obložili providnom folijom. Šargarepu izrendajte, pa dodajte 2 seckana žumanceta. Sipajte preko belanaca, a preko sipajte i fil od sira. Sardinu usitnite sipajte preko, a zatim i fil od sira. Kada sve poravnate stavite rendani kuvani krompir. Zatim još jedan red fila od sira, pa rendane kisele krastavce. Opet ide red fila od sira, pa rendanog krompira, pa fil od sira. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na 3 sata. Okrenite i isecite kocke. Preostala 2 žumanceta izrendajte, pa pospite po vrhu kocki. Preostali sir (100 g) izdrobite, pa dodajte seckanu mirođiju i sjedinite. Kašikom vadite manje komade, stavite masline bez koštica, pa oblikujte loptice. Stavite na vrh, preko žumanaca.