Ratluk je slatka poslastica turskog porekla pihtijaste mase, napravljena od pirinčanog ili skrobnog brašna, sa dodatkom prah šećera. Za dobijanje različitih vrsta ratluka, koriste se razni sokovi, sirupi od ružinog drveta, čokoladni prelivi, lešnici, bademi i pistaći. Ako zaista uživate u ovom slatkišu, napravite izuzetno zanimljiv kolač sa ovom slatkom poslasticom. Za ovaj recept, pre svega, pomešajte sve sastojke za smesu u jednoj posudi i pravite kuglice koje ćete puniti omiljenim turskim slatkišem. Kada ih ispečete, umočite ih u otopljenu čokoladu za još slađi i bolji ukus. Kako je sezona slava, a bliže se i praznici, čokoladne kuglice odličan su izbor za takve prilike.
Sastojci:
- 200 g ulja
- 100 g soka od pomorandže
- 100 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 350 g brašna
- 1 kašika praška za pecivo
- 1 prstohvat soli
- 180 g ratluka
- 100 g čokolade
Priprema:
U činiju sipajte suncokretovo ulje, sok od pomorandže, dodajte šećer, ekstrakt vanile i sve dobro izmešajte. Dodajte brašno, prašak za pecivo, so i izmešajte rukama dok ne dobijete čvrsto testo. Pravite kuglice od testa, pa u njihov središnji deo stavite ratluk, koji ćete pokriti samim testom. Tako dobijene kuglice poređajte u pleh obložen pek papirom i pecite oko 15 minuta na 180°C. Ostavite da se ohlade, pa ih umočite u otopljenu čokoladu.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus