Štrudla sa makom nas vraća u detinjstvo kada su nam bake pripremale ovaj domaćinski kolač. Nijedno slavlje ili porodično okupljanje nije moglo da prođe bez štrudle. Naučite i vi da pripremite čuveni desert prateći korake. Priprema uopšte nije komplikovana, treba da umesite testo, pa da premažete sa makom koji ste pomešali sa šećerom i mlekom. Peče se samo 20 minuta.
Sastojci:
- 2 jajeta
- 1/2 kvasca
- 500 g brašna
- 150 ml mleka
- 50 ml vode
- 50 ml ulja
- 75 g šećera
- 200 g mlevenog maka
- malo soli
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U posudi izmrvitie kvasac, dodajte pola kašike šećera i pola kašike brašna. Sipajte malo toplog mleka i ostavite da se kvasac aktivira. U drugoj posudi pomešajte brašno, so, malo šećera i toplo mleko. Dodajte ulje, vodu i kvasac. Umesite testo i ostavite da odmori pola sata. Sjedinite mak sa mlekom i šećerom da dobijete gušću smesu. Treba da izgleda kao vlažan pesak. Razvucite testo i premažite makom. Urolajte, pa premažite umućenom jajetom. Pecite na 180°C oko 20 minuta. Kada se ohladi pospite šećerom u prahu.
Recept poslala Natalija Kokanović
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus