Štrudla sa makom nas vraća u detinjstvo kada su nam bake pripremale ovaj domaćinski kolač. Nijedno slavlje ili porodično okupljanje nije moglo da prođe bez štrudle. Naučite i vi da pripremite čuveni desert prateći korake. Priprema uopšte nije komplikovana, treba da umesite testo, pa da premažete sa makom koji ste pomešali sa šećerom i mlekom. Peče se samo 20 minuta.  

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 1/2 kvasca
  • 500 g brašna
  • 150 ml mleka
  • 50 ml vode
  • 50 ml ulja
  • 75 g šećera
  • 200 g mlevenog maka
  • malo soli
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U posudi izmrvitie kvasac, dodajte pola kašike šećera i pola kašike brašna. Sipajte malo toplog mleka i ostavite da se kvasac aktivira. U drugoj posudi pomešajte brašno, so, malo šećera i toplo mleko. Dodajte ulje, vodu i kvasac. Umesite testo i ostavite da odmori pola sata. Sjedinite mak sa mlekom i šećerom da dobijete gušću smesu. Treba da izgleda kao vlažan pesak. Razvucite testo i premažite makom. Urolajte, pa premažite umućenom jajetom. Pecite na 180°C oko 20 minuta. Kada se ohladi pospite šećerom u prahu.

Recept poslala Natalija Kokanović