Ukoliko niste ljubitelj modernih slatkiša i više volite tradicionale kolače, onda napravite štrudlu. Ovaj jednostavni kolač od testa i fila, vrlo je omiljen među svim uzrastima, a i naše bake su znale često da ga prave. Za fil najviše se uzimaju mak, orasi, jabuke ili džem. Za ovaj recept ništa od toga vam nije potrebno za fil, jer glavni sastojak su kruške. Tako da ako volite ovo voće, onda ćete biti oduševljeni ukusom ove štrudle, a kako bi bila još mekša dodajte i suvo grožđe. Na kraju pospite je šećerom u prahu i poslužite.

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 50 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 i 1/2 dl mlake vode

Za nadev:

  • 100 g maslaca
  • 100 g prezli
  • 1 kg krušaka
  • 100 g šećera
  • 70 g suvog grožđa

Priprema:

Stavite brašno na radnu površinu. Istopite maslac u mlakoj vodi, dodajte jaja i so, sve izmešajte, pa sve to dodajte brašnu. Od ove smese, zamesite testo, a zatim ga prekrijte posudom koju ste zagrejali na šporetu i ostavite tako poklopljeno pola sata. Propržite malo prezle na maslacu. Isecite kruške, pa šećer i suvo grožđe pomešajte. Razvaljajte testo, premažite sa malo ulja, a zatim na početku testa stavite prezle, kruške, šećer i suvo grožđe. Uvijte u rolnu, pa u pleh premazan maslacem stavite štrudlu. Pecite oko 40 minuta na 190°C.