Da li postoji osoba koja ne voli štrudlu sa makom? Ovaj jednostavni recept će vam se dopasti, a pogodnost je što nema čekanja da testo nadođe.
Sastojci:
Za fil:
- 400 g mlevenog maka
- 150 g šećera
- 50 g griza
- 300 ml mleka
Za testo:
- 200 ml mleka
- 1 kašika šećera
- 7 g suvog kvasca
- 1 jaje i jedno belance
- 125 g maslaca
- 500 g mekog brašna + koliko da se premesi i razvuče
- žumance + 1 kašičica mleka za premazivanje
Priprema:
Zagrejete mleko za kvasac pa odmah stavite mleko za fil.
U toplo mleko staviti šećer i kvasac i ostaviti da odradi.
Pomešati mak, šećer i griz pa zaliti kipućim mlekom, izmešati i ostaviti da se hladi. Povremeno promešati kako bi se brže hladio.
U posudu staviti brašno, dodati maslac i jaje i belance, pa naliti nadošao kvasac. Prvo mešati varjačom pa posle mesiti rukom.
Testo dobro istiskati kako bi se maslac lepo ugradio. Na kraju dodati malo brašna, koliko stane u prste pa testo premesiti. Posuti malo brašna po stolu pa opet premesiti.
Za to vreme se nadev hladi. Ukoliko je još uvek vruć pokriti testo kesom i sačekati.
Ako je nadev mlad do topao možete odmah da radite. Opet promešajte i vidite. Podeliti testo na dva dela. U pleh staviti papir za pečenje sa napravljenom pregradom izmedju dve štrudle, kako se ne bi zalepile. Razvući na širinu pleha testo, pa tek onda u dužinu. Dužina je veća od širine. Naneti pola mere maka pa prebaciti prvo donju stranu, pa levu, a onda i desnu po 1 – 2 cm sastrane. Nastaviti uvijanje na uobičajen način. Podvući obe ruke pod štrudlu i prebaciti je u pleh. Isto ponoviti i sa drugim testom.
Umutiti žumance sa mlekom i premazati štrudle. Malo ih viljuškom izbušiti. Zagrejati rernu na 180 stepeni pa staviti da se peku. Peći 40 minuta, posle 20 staviti papir za pečenje.
Pečene štrudle ostaviti da se hlade onoliko koliko vi možete da izdržite da ne probate.
Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: domacirecepti
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus