Pri kuvanju krompira, pirinča ili raznih variva, često se dogodi da deo tečnosti proključa iz lonca, jer nismo na vreme smanjili temperaturu. Ovaj stari trik koji se prenosi sa kolena na koleno može vam pomoći u tome.

Ako posle svakog kuvanja morate da se bacite na ribanje šporeta, onda verovatno ne stojite neprekidno pored jela koje se kuva.

Umesto da bespotrebno nadgledate ceo proces kuvanja bez prestanka, smanjujete temperature i menjate ringle na kojima se jelo kuva da vam voda ne bi iskipela, to možete da sprečite jednostavnim, ali efikasnim trikom.

Najpopularnije verovanje jeste da drvena kašika u loncu sprečava nakupljanje previše toplote u posudi, sprečavajući tako tečnost da prekomerno ključa - ali to nije tačno.

Drvenu kašiku treba da smestite na lonac, tako da mehurići dodiruju znatno hladniju površinu od 100 stepeni, a voda koja ključa će da se "povuče".

Iako ovaj trik definitivno deluje, postoje neki nedostaci. U jednom trenutku drvena kašika će se zagrejati i voda će se podići bez obzira na sve. I ne pokušavajte da koristite metalnu kašiku umesto drvene - metali mnogo brže provode toplotu.