U našoj kuhinji pirinač je veoma prisutan i kao samostalni prilog jelima, ali i kao dodatak za mnoge tradicionalne recepte. Za njegovu pripremu vezane su mnoge nedoumice koliko treba da se kuva, u koliko vode, kao i na kojoj temperaturi. Primenite ove trikove prilikom kuvanja pirinča i on će uvek biti idealan i rastresit, bez da se zrna zalepe jedno za drugo.

1. Korak

Isperite pirinač nekoliko puta u hladnoj vodi. Takođe, voda u koju ćete spustiti pirinač pre nego što posudu za kuvanje stavite na ringlu mora da bude hladna.

2. Korak

Postoji mnogo načina pripreme pirinča, ali je najlakši apsorbujući metod: pirinač se kuva u količini vode koja je potrebna da, u trenutku kada je pirinač gotov, sva voda već ispari.

Imajte na umu da veća količina vode daje sočniji i lepljiviji, a manje vode rezultira tvrđim pirinčem. Na jednu šolju pirinča možete da sipate šolju i po vode i malo ulja. Nakon otprilike 12 minuta kuvanja, tečnost će ispariti i pirinač će biti al dente gotov.

3. Korak

Odložite pirinač sa šporeta i ne sklanjajte poklopac. Sačekajte dvadeset minuta. Ovaj metod omogućava pari da se ravnomerno rasporedi, što ezultira kompaktnijom teksturom, a pirinač na dnu šerpe će biti podjednako vazdušast kao i onaj na vrhu.

Izvor: Stvar ukusa