U periodu pred praznike i slave, mnoge domaćice se suočavaju sa istim problemom: orasi, jedan od glavnih sastojaka većine kolača u ovom periodu godine, imaju gorkast ukus koji ume da pokvari poslastice.

Srećom, postoji jednostavan i brz način da se gorčina izvuče iz oraha, a to je blanširanje i sušenje. Ovaj postupak je naročito koristan kada pripremate orah za poslastice koje zahtevaju da ih malo prepečete.

Priprema u koracima:

1. korak: Kuvanje

U šerpu sipajte vodu i pustite da provri. Dodajte orahe i kuvajte ih 3 do 5 minuta. Tokom kuvanja možda ćete primetiti smeđu penu na površini vode - to su tanini i gorčina koja se oslobađa iz oraha.

Važna napomena:

Ako orašasti plodovi imaju vrlo jak, oštar miris ili neprijatan ukus, postoji mogućnost da su užegli ili buđavi. U tom slučaju, najbolje je da ih ne koristite.

2. korak: Ispiranje i hlađenje

Odmah nakon kuvanja, izvadite orahe iz vrele vode i isperite ih hladnom vodom kako biste prekinuli proces kuvanja. Dobro ih ocedite da uklonite višak tečnosti.

3. korak: Sušenje ili pečenje

Orahe pažljivo prosušite papirnim ubrusom. Ako ih odmah koristite u receptu, možete nastaviti dalje sa pripremom.

Ako planirate da ih čuvate, rasporedite orahe po plehu i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na oko 175 stepeni 10 minuta, povremeno mešajući, dok ne postanu suvi i blago tostirani.

Pogledajte i kako da najlakše otopite kristalisan med, vratite ga u tečno stanje u samo 3 koraka.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.