Kako se približavaju slava i praznici, domaćice širom Srbije započinju pripreme za trpeze u kojima kiseli kupus ima glavnu ulogu - posebno kada su u pitanju sarme.

Da bi jelo bilo savršeno, kupus mora da ostane čvrst, elastičan i pun ukusa. Međutim, mnogi se susreću sa istim problemom: kupus omekša, postane gnjecav i potpuno neupotrebljiv.

 Dobra vest je da se ovaj problem vrlo lako može sprečiti, ako se ispoštuje nekoliko ključnih pravila tokom kiseljenja i čuvanja. Evo šta je najvažnije.

1. Birajte pravo vreme i prave glavice

Za dobar kiseli kupus neophodno je početi s pravim sirovim kupusom. Birajte:

  • čvrste, teške glavice,
  • sa gustim i mesnatim listovima,
  • bez oštećenja i tamnih fleka.

2. Ključ je u temperaturi - ni pretoplo, ni prehladno

Kupus se najčešće gnjeca zbog pogrešne temperature. Idealno mesto za bure je:

  • hladna prostorija,
  • stalna temperatura između 5 i 12 stepeni,
  • bez naglih skokova toplote.

Previše toplote ubrzava fermentaciju i dovodi do razgradnje pektina, dok hladnoća može potpuno zaustaviti proces.

3. Jabuke, dunje i začini nisu praznoverje

Tradicionalni dodaci imaju jasnu funkciju:

  • jabuke i dunje stabilizuju fermentaciju, daju boju i sprečavaju neželjene bakterije,
  • mirođija, ren i šargarepa doprinose aromi i zdravoj fermentaciji,
  • nekoliko čenova belog luka može dodatno poboljšati miris i ukus.

Ovi sastojci pomažu kupusu da ostane čvrst i elastičan.

Kiseli kupus
Foto: Printscreen/YT/Gurmete's Healthy Recipes

4. Glavice moraju u potpunosti biti potopljene

Ako deo kupusa viri iz rasola, taj deo će se pokvariti i omekšati, a može uticati i na ceo bure. Zato obavezno:

  • opteretite kupus odgovarajućim teretom,
  • povremeno proverite nivo tečnosti,
  • dosolite po potrebi da se ne razvodni.

5. Redovno uklanjajte penu

Tokom prvih dana kiseljenja prirodno se stvara pena. Ako je ne uklonite, razvijaju se mikroorganizmi koji kupus mogu učiniti mekanim i gnjecavim. Pena se skida svakog dana dok se ne stabilizuje fermentacija.

6. Ne preskačite dosoljavanje

Slanoća kupusa mora da bude dovoljno jaka da spreči kvarenje, ali ne previše jaka da ne zaustavi fermentaciju. Upravo dobro odmeren odnos soli i vode čuva strukturu listova.

Ukoliko vam je ovaj tekst bio koristan, pogledajte kako se pravilno zamrzava kiseli kupus, produžite mu rok trajanja, bez gubitka ukusa.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.