Da bi vam kiseli kupus duže trajao i da se ne bi pokvario potrebno je da praktikujete dole navedene savete i trikove.  

Od kiselog kupusa se prave neki od poznatih specijaliteta, kao što su sarme i podvarak, i verujemo da ne postoji domaćinstvo koje ne priprema ova jela. 

Prvi savet je uvek skidajte prve listove sa glavice, a onda glavice ređajte u bure. Možete da izrendate jedan broj glavica. Neke od njih možete i da presečete na četvrtine i tako pakujte kupus u kacu. Nakon što poređate kupus u bure sipajte vodu. Voda bi trebalo da bude par dva prsta iznad kupusa, tj. da ga pokriva.

Bure u kom kiselite kupus mora da budu suvo i čisto, pa ga pre upotrebe isperite toplom vodom, sodom bikarbonom i sirćetom. Ne zaboravite i da pritisnete kupus! Možete da nađete veliki kamen koji odgovara buretu odnosno kaci, a možete da stavite i flaše sa vodom. 

Optimalna temperatura za čuvanje kiselog kupusa je 0-5 stepeni. Na višim temperaturama kupus može da se previše ukiseli ili osuši. Na nižim temperaturama kupus može da se smrzne ili izgubi svojstva.

Кiseli kupus je bolje čuvati na tamnom mestu, jer svetlost može pokvariti njegovu boju i ukus. Ne čuvajte kupus na direktnoj sunčevoj svetlosti ili blizu izvora veštačke svetlosti.

BONUS VIDEO

Instagram/healthfitnessguide_ Recept za sarme