Poznato je da pri izboru kupusa za kiseljenje, prednost treba dati jakim glavicama kupusa bez oštećenja. Međutim, malo ljudi zna još jednu tajnu - kupus treba da bude kasnijih sorti. Takav kupus će biti slađi i sočniji. Pored toga, proces fermentacije kod ovih glavica je uvek aktivniji. Ako je kupus kupljen na pijaci ili u prodavnici, onda se preporučuje da ga držite na hladnom oko 10-12 sati pre kiseljenja.
Kako ukiseliti kupus
Potrebno je najpre iseckati kupus i šargarepu. Zatim se u povrće dodaje so, i to krupna so. Za kilogram kupusa dovoljno je 20-25 grama. Jodirana so se ne sme koristiti, jer se kupus brže kvari. Neke domaćice kupusu dodaju crni biber u zrnu i lovorov list. Kada se svi sastojci dobro izmešaju, na vrh posude se stavlja dodatna težina. Nekoliko puta dnevno kupus treba malo promešati kako bi izašao višak vazduha. Gotovi kiseli kupus se može staviti u tegle i držati na hladnom mestu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus