Grilijaš ima široku upotrebu u poslastičarstvu, najviše kao efektan ukras različitih vrsti torta i kolača.
Grilijašem se smatra karamelizovani šećer u koji su stavljeni različiti orašasti plodovi, a zatim je ta masa izlomljena, kada karamel očvrsne.
Priprema grilijaša u domaćim uslovima nije teška i svako može da ga napravi, pa čak i kuvari-početnici. Najčešće se za pripremu grilijaša koriste orasi, ali u njega možete da stavite i bademe, kikiriki, lešnik.
Tajna perfektnog grilijaša je u tome da prethodno orašaste plodove zapečete u umerenoj rerni oko 10 minuta. Dok se orašasti plodovi peku, pristupite karamelizaciji šećera. Na oko 200-220 g šećera stavite 1 kašiku vode. Smesu istopite na tihoj vatri i zatim u nju dodajte zapečene orašaste plodove.
Grilijaš dobro promešajte u sipajte ga u prethodno nauljeni pleh ili u pleh pokriven papirom za pečenje. Kada se ohladi i dobro stegne, izlomite ga.
Grilijaš možete da pripremite i pre pripreme kolača ili torte i da ga zatim čuvate, dok vam ne zatreba. Važno je da znate da se on ne čuva u frižideru, već u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi.
Izvor: Bonapeti
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Sezonska pasta sa bundevom
Slatka kukuruzna pita
Lagani pileći gulaš sa povrćem