Kupili ste povoljno na pijaci koren đumbira i sada je pred vama pitanje kako da ga čuvate? Odgovor saznajte u nastavku...
Svež koren đumbira možete čuvati u donjem delu frižidera oko 5 dana, jedino što je potrebno pre toga da ga ne ljuštite. Ukoliko smatrate da konzumirate ubrzo koren đumbira, možete ga osušiti.
Sušeni đumbir se pravi veoma lako. Koren oljuštite, isecite na tanke kriške i sušite oko 120 minuta u rerni, ugrejanoj na 50 stepeni. Nakon što se ohlade kriške đumbira čuvajte ga u hermeitčki zatvorenim teglama.
Od svežeg korena možete pripremiti ušećereni đumbir, koji takođe dugo vremena može da sačuva ukus i hranljive sastojke. Tanko isečene komade đumbira prelijte šećernim sirupom u odnosu šećer/voda 2:1. Nakon toga smesu kuvajte dok se ne zgusne.
Đumbir ocedite i osupite, nakon toga možete da ga čuvate u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi.
Možete čuvati tanko isečene korene đumbira u belom vinu u frižideru nekoliko nedelja.
Đumbir možete čuvati u zamrzivaču, gde može da stoji 8 meseci. Dobro je da zamrznete male komade đumbira, da biste mogli kad god želite da pripremite čaj od đumbira ili krompir sa đumbirom i belim lukom, da ne vadite ceo koren, nego sako koliko vam je potrebno.
Izvor: Bonapeti
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus