Ako postoji pecivo koje vraća u detinjstvo, to su domaći slanci. Meki iznutra, blago hrskavi spolja i premazani karakterističnim slanim prelivom, savršeni su za doručak, užinu ili kao grickalica za druženje.

Pripremljeni kod kuće, još su lepši - jer sami birate sastojke, oblik i količinu one prepoznatljive slane šare. Ovaj recept kombinuje belo i kukuruzno brašno, što slancima daje posebnu mekoću i aromu. Priprema je jednostavna, a rezultat je gotovo identičan onome što dobijate u pekari, samo svežije i ukusnije.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: pecivo

Količina: 10–14 slanaca

Vreme pripreme: 1 sat i 10 minuta

Vreme pečenja: 20 minuta

Ukupno vreme pripreme: 1 sat i 30 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • Za testo:

  • 170 g belog brašna
  • 100 g kukuruznog brašna
  • pola kašičice soli
  • 100 ml jogurta
  • 30 ml mleka
  • pola kesice suvog kvasca
  • pola kašičice šećera
  • 2 kašičice vode
  • Za preliv:

  • 1 žumance
  • 1 kašičica ulja
  • 1 kašika belog brašna
  • pola kašičice soli
  • 2 kašike vode

Priprema:

1. korak: Aktiviranje kvasca

Pomešajte šećer i kvasac sa malo mlake vode i ostavite 10 minuta da se zapeni.

2. korak: Pravljenje testa

U činiji sjedinite belo i kukuruzno brašno, dodajte aktivirani kvasac, pa umešajte jogurt i mleko. Mesite 5–7 minuta dok testo ne postane glatko. Ostavite da odmara 15 minuta.

Savet za mekoću:

Ako želite da budu još mekši, u testo dodajte kašiku ulja ili malo više mleka - razlika je neverovatna.

 3. korak: Oblikovanje slanaca

Testo prebacite na pobrašnjenu površinu, razvaljajte u krug debljine 2–3 prsta i isecite 10–14 komada. Svaki komad oblikujte u duži štapić i poređajte na nauljen pleh. Ostavite da narasta još 30 minuta.

4. korak: Prvo pečenje

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Umutite žumance i ulje i premažite slance. Pecite 10 minuta.

5. korak: Priprema slanog preliva

Dok se slanci peku, pomešajte brašno, so i vodu u glatku smesu gustine testa za palačinke.

6. korak: Završno pečenje

Izvadite pleh, prelijte slance karakterističnim slanim cik-cak šarama, vratite u rernu i pecite još 10 minuta.

7. korak: Omekšavanje

Gotove slance umotajte u kuhinjsku krpu i ostavite najmanje 30 minuta da postanu mekani kao iz pekare. Ostaju sveži 2–3 dana, pa su odlični i kao užina za poneti.

Isprobajte naš recept za pravu domaću baranicu, najjednostavniju starinsku pitu koju su pravile naše bake.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.