Sastojci:
- 240 ml vode
- 1 kašika kristal šećera
- 1/4 kašičice fine soli
- 6 kašika putera
- 125 g višenamenskog brašna
- 4 velika jajeta
- 2 kašike šećera u granulama
Za šećernu glazuru:
- 2 kašike vode
- 2 kašike kristal šećera
Recept za slatko pecivo po francuskom receptu:
Kako biste napravili ovo pecivo, prvo zagrejte rernu na 200°C. Obložite pleh papirom za pečenje. Zagrejte vodu, šećer, so i puter u srednjoj šerpi dok ne proključaju. Sklonite sa vatre i dodajte brašno odjednom, snažno mešajući varjačom, dok testo ne postane glatko i ne počne da se odvaja od ivica šerpe.
Ostavite testo da se hladi 2 minuta, a zatim umutite jaja, jedno po jedno, dok ne postanu glatka. Ostavite sa strane. Da biste napravili šećernuglazuru, pomešajte vodu i šećer u maloj šerpi. Dovedite do ključanja na srednjoj vatri i kuvajte i mešajte dok se šećer ne rastvori, oko jedan minut. Sklonite sa vatre i ostavite sa strane da se ohladi.
Kašičicom sipajte testo na pleh (idealna je ravna kašika). Ili, kašičicom zagrabite gomilu testa veličine oraha, a drugom kašičicom sastružite na pripremljeni pleh. Ponovite sa preostalim testom, ravnomerno raspoređujući testo.
Premažite kuglice testa šećernim sirupom, a zatim obilno pospite šećerom u granulama. Pecite 20 do 25 minuta ili dok ne naraste i ne porumeni. Isključite rernu i otvorite vrata 5 minuta pre nego što ih izvadite. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i slatko dansko pecivo sa krem sirom.
Pročitajte kako se pravi mekano urolano pecivo bolje nego iz pekare
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini