Sastojci:

  • 240 ml vode
  • 1 kašika kristal šećera
  • 1/4 kašičice fine soli
  • 6 kašika putera
  • 125 g višenamenskog brašna
  • 4 velika jajeta
  • 2 kašike šećera u granulama

Za šećernu glazuru:

  • 2 kašike vode
  • 2 kašike kristal šećera
Dodatni saveti:

Ako je testo grudvasto dok dodajete jaja nastavite snažno da mutite (ili mešate) i testo će postati glatko. Za hrskavije pecivo, izbušite svaki komad oštrim nožem odmah nakon vađenja iz rerne kako bi para mogla da izlazi. Da biste ih servirali kao profiterole, samo ih presecite na pola poprečno i napunite kremom, šlagom, kremom za kolače ili sladoledom i prelijte čokoladnim sosom ako želite.

Ako nećete jesti sve ovo istog dana kada ih ispečete, odlično se zamrzavaju. Ostavite da se ohlade, a zatim prebacite u kesu za zamrzavanje, do mesec dana.

Dve odlične opcije za podgrevanje:
Da biste podgrejali direktno iz zamrzivača zagrejte rernu na 175°C, a zatim je isključite. Poređajte zamrznuta peciva na nepodmazan pleh za pečenje i, nakon što isključite rernu, stavite ih u rernu na 5 minuta. Servirajte tople ili na sobnoj temperaturi.

Za hrskaviju verziju odmrznite ih na sobnoj temperaturi. Zagrejte rernu na 175˚C. Poređajte odmrznuta peciva na nepodmazan pleh i pecite 5 minuta. Servirajte toplo ili na sobnoj temperaturi.

Recept za slatko pecivo po francuskom receptu:

Kako biste napravili ovo pecivo, prvo zagrejte rernu na 200°C. Obložite pleh papirom za pečenje. Zagrejte vodu, šećer, so i puter u srednjoj šerpi dok ne proključaju. Sklonite sa vatre i dodajte brašno odjednom, snažno mešajući varjačom, dok testo ne postane glatko i ne počne da se odvaja od ivica šerpe.

Ostavite testo da se hladi 2 minuta, a zatim umutite jaja, jedno po jedno, dok ne postanu glatka. Ostavite sa strane. Da biste napravili šećernuglazuru, pomešajte vodu i šećer u maloj šerpi. Dovedite do ključanja na srednjoj vatri i kuvajte i mešajte dok se šećer ne rastvori, oko jedan minut. Sklonite sa vatre i ostavite sa strane da se ohladi.

Kašičicom sipajte testo na pleh (idealna je ravna kašika). Ili, kašičicom zagrabite gomilu testa veličine oraha, a drugom kašičicom sastružite na pripremljeni pleh. Ponovite sa preostalim testom, ravnomerno raspoređujući testo.

Premažite kuglice testa šećernim sirupom, a zatim obilno pospite šećerom u granulama. Pecite 20 do 25 minuta ili dok ne naraste i ne porumeni. Isključite rernu i otvorite vrata 5 minuta pre nego što ih izvadite. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i slatko dansko pecivo sa krem sirom.

Pročitajte kako se pravi mekano urolano pecivo bolje nego iz pekare

BONUS VIDEO

Recept za italijanske medenjake od limuna Izvor: Recept za italijanske medenjake od limuna

StvarUkusa