Sastojci:
- 10 g brašna plus 50 ml mleka
- 200 g brašna
- 140 ml hladnog mleka iz frižidera
- 7,5 g svežeg pivskog kvasca
- 25 g šećera
- 3 g soli
- 25 g masti
Pogledajte kako se pravi domaća pletenica sa šećerom:
Recept za domaću pletenicu sa šećerom:
Za ovo pecivo, prvo pomešajte 10 g brašna i 50 ml mleka i mešajte na laganoj vatri žičanom mutilicom, dok se smesa ne zgusne. Ostavite da se hladi u frižideru 2-4 sata. Pomešajte hladno mleko, pivski kvasac, brašno i šećer i dobro mesite. Mesite nekoliko minuta dok ne dobijete kompaktnu smesu, a zatim dodajte mešavinu brašna i mleka i mesite dok se ne sjedini.
Ostavite u frižideru 15 minuta, posolite i izmesite, pa ponovo ostavite u frižideru na 15 minuta. Dodajte nekoliko komadića svinjske masti i mesite testo. Prebacite na dasku za pecivo, izmesite i ostavite da nadođe u posudi namazanoj puterom, najmanje 2 sata. Kada istekne vreme, podelite na vekne od 80-85 g, izmesite ih i ostavite da se ponovo dižu 30-40 minuta.
Od komada testa ispletite pletenice. Stavite na pleh obložen papirom za pečenje, poklopite i ostavite da se diže oko 40 minuta. Kada se udvostruče, premažite pletenice mlekom i pecite na 170º u rerni 13-15 minuta. Čim budu gotove, izvadite ih iz rerne i premažite površinu mlekom da budu veoma mekane. Sačekajte 4-5 minuta, ponovo premažite površinu vodom i umočite u šećer, lagano pritiskajući. Uživajte! Ako ste ljubitelj peciva, možda ćete želeti da napravite i domaće slance bolje nego iz pekare.
Pročitajte i kako se pravi slatko dansko pecivo sa krem sirom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem