Malo drugačija od obične pletenice, ali jednako ukusna.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 380 ml mlakog mleka
- 30 g svežeg kvasca
- 60 g šećera
- kesica vanilin šećera
- 60 g maslaca
- 3 žumanceta
- 2 kašike ruma
- rendana kora 1 limuna
- so
- šaka suvog grožđa
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Usitnite kvasac, dodajte 1/3 mleka, kašičicu šećera i 4 kašike brašna. Pospite ostatkom brašna, pokrijte i ostavite oko 20 minuta na toplom mestu da nadođe.
Ostatak mleka umutite s maslacem, vanilin šećerom, 2 žumanceta, korom limuna i malo soli.
Suvo grožđe pomešajte s rumom i ostavite nekoliko minuta da se natopi.
Mešavinu brašna, kvasca i mleka spojte s jajima i sve zajedno umesite u glatko testo. Umešajte suvo grožđe, pokrijte krpom i ostavite 20 minuta da naraste.
Testo podelite na 4 dela, pa od svakog dela rukama oblikujte 40 cm duge trake. Od sve četiri trake ispletite pletenicu. 6. Stavite na podmazan pleh (ili obložen peki papirom), ponovo pokrijte krpom i ostavite da nadolazi sledećih 20 minuta.
Preostalo žumance umutite i njime premažite veknicu, pospite šećerom u prahu i pecite na 180 stepeni oko sat vremena, da dobije zlatnu koricu.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno