Malo drugačija od obične pletenice, ali jednako ukusna.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 380 ml mlakog mleka
  • 30 g svežeg kvasca
  • 60 g šećera
  • kesica vanilin šećera
  • 60 g maslaca
  • 3 žumanceta
  • 2 kašike ruma
  • rendana kora 1 limuna
  • so
  • šaka suvog grožđa
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Usitnite kvasac, dodajte 1/3 mleka, kašičicu šećera i 4 kašike brašna. Pospite ostatkom brašna, pokrijte i ostavite oko 20 minuta na toplom mestu da nadođe.

Ostatak mleka umutite s maslacem, vanilin šećerom, 2 žumanceta, korom limuna i malo soli.

Suvo grožđe pomešajte s rumom i ostavite nekoliko minuta da se natopi.

Mešavinu brašna, kvasca i mleka spojte s jajima i sve zajedno umesite u glatko testo. Umešajte suvo grožđe, pokrijte krpom i ostavite 20 minuta da naraste.

Testo podelite na 4 dela, pa od svakog dela rukama oblikujte 40 cm duge trake. Od sve četiri trake ispletite pletenicu. 6. Stavite na podmazan pleh (ili obložen peki papirom), ponovo pokrijte krpom i ostavite da nadolazi sledećih 20 minuta.

Preostalo žumance umutite i njime premažite veknicu, pospite šećerom u prahu i pecite na 180 stepeni oko sat vremena, da dobije zlatnu koricu.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs