Sastojci:
Za testo:
- 170 g belog brašna
- 100 g kukuruznog brašna
- ½ kašičice soli
- 100 ml jogurta
- 30 ml mleka
- ½ paketa aktivnog suvog kvasca
- ½ kašičice šećera
- 2 kašičice vode
Za preliv:
- 1 žumance
- 1 kašičica ulja
- 1 kašika belog brašna
- ½ kašičice soli
- 2 kašike vode
Recept za domaće slance:
Za slance, prvo u šoljici vode rastvorite šećer i kvasac i ostavite 10 minuta. U velikoj posudi pomešajte belo i kukuruzno brašno sa mešavinom kvasca i mešajte dok se ne sjedine. Nastavite dodavanjem jogurta, a zatim mleka, dok sastojke mešate u glatku kuglu testa (oko 5 do 7 minuta). Ostavite na stranu 15-ak minuta.
Prebacite testo na lagano pobrašnjenu površinu i razvaljajte ga u u oblik pice, na debljinu od 2-3 prsta. Isecite na 10-14 komada. Svaki komad razvaljajte u štapić. Prebacite štapiće na nauljenu tepsiju. Ostavite 30 minuta.
Zagrejte rernu na 200 ° C. Pre nego što stavite pleh u rernu, pomešajte ulje i žumance i premažite svaki štapić. Pecite ih 10 minuta. Dok je pecivo u rerni, u maloj činiji pomešajte brašno, so i vodu dok ne budu potpuno glatki i debljine palačinke. Izvadite štapiće iz rerne i ukrasite ih cik-cak linijom mešavine soli. Vratite u rernu i pecite još 10 minuta. Izvadite i umotajte u kuhinjski peškir. Ostavite da se odmori najmanje 30 minuta.
Ova peciva mogu da stoje dva do tri dana, a idelna su za užinu. Ukoliko volite pecivo, možda ćete želeti da isprobate i ovaj recept za domaće slance.
Pročitajte i kako se pravi domaće pecivo sa dve vrste sira
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem