Sastojci:

Za testo:

  • 170 g belog brašna
  • 100 g kukuruznog brašna
  • ½ kašičice soli
  • 100 ml jogurta
  • 30 ml mleka
  • ½ paketa aktivnog suvog kvasca
  • ½ kašičice šećera
  • 2 kašičice vode

Za preliv:

  • 1 žumance
  • 1 kašičica ulja
  • 1 kašika belog brašna
  • ½ kašičice soli
  • 2 kašike vode

Recept za domaće slance:

Za slance, prvo u šoljici vode rastvorite šećer i kvasac i ostavite 10 minuta. U velikoj posudi pomešajte belo i kukuruzno brašno sa mešavinom kvasca i mešajte dok se ne sjedine. Nastavite dodavanjem jogurta, a zatim mleka, dok sastojke mešate u glatku kuglu testa (oko 5 do 7 minuta). Ostavite na stranu 15-ak minuta.

Prebacite testo na lagano pobrašnjenu površinu i razvaljajte ga u u oblik pice, na debljinu od 2-3 prsta. Isecite na 10-14 komada. Svaki komad razvaljajte u štapić. Prebacite štapiće na nauljenu tepsiju. Ostavite 30 minuta.

Zagrejte rernu na 200 ° C. Pre nego što stavite pleh u rernu, pomešajte ulje i žumance i premažite svaki štapić. Pecite ih 10 minuta. Dok je pecivo u rerni, u maloj činiji pomešajte brašno, so i vodu dok ne budu potpuno glatki i debljine palačinke. Izvadite štapiće iz rerne i ukrasite ih cik-cak linijom mešavine soli. Vratite u rernu i pecite još 10 minuta. Izvadite i umotajte u kuhinjski peškir. Ostavite da se odmori najmanje 30 minuta.

Ova peciva mogu da stoje dva do tri dana, a idelna su za užinu. Ukoliko volite pecivo, možda ćete želeti da isprobate i ovaj recept za domaće slance.

Pročitajte i kako se pravi domaće pecivo sa dve vrste sira

BONUS VIDEO

Pecivo punjeno belim mesom Instagram/ kooki_lovescooking

StvarUkusa