Sastojci:
- 7 g suvog kvasca
- 20 g šećera, plus 1 1/2 kašika
- 400 g običnog brašna
- 125 ml maslinovog ulja, plus dodatak za kapanje
- 800 g luka, sitno isečenog
- 1 čen belog luka, sitno isečen
- 120 ml belog vinskog sirćeta
- 60 g prezli
- 40 g kačkavalja, sitno narendanog
- Osušeni origano
- 500 g feta sira isečenog na deblje kriške
Recept za sicilijansku pitu sa sirom:
Za testo razmutite kvasac u 220 ml mlake vode sa 20 g šećera i 150 g brašna. Pokrijte i ostavite na toplom, zaštićenom mestu 1 sat ili dok se ne udvostruči. Preostalih 250 g brašna pomešajte sa 10 g soli. Koristite blender da umesite u testo, zajedno sa 60 ml maslinovog ulja, oko 6 minuta. Oblikujte kuglu, poklopite i ostavite na toplom, zaštićenom mestu da odstoji 2 sata.
Zagrejte preostalih 60 ml maslinovog ulja u velikom dubokom tiganju za prženje na srednje niskoj vatri. Dodajte luk i beli luk i pržite, često mešajući, 20 minuta ili dok ne omekša. Zasolite po ukusu. Pomešajte sirće i 1 i po kašiku šećera u maloj činiji, sipajte u šerpu i lagano krčkajte još 15 minuta ili dok se sirće ne redukuje i ne pretvori u sirup. Skinite sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi. Na tanku drvenu dasku stavite list papira za pečenje i na njega stavite kalup za pečenje torti. Prstima raširite testo unutar prstena, a zatim ga poklopite i ostavite još 1 sat.
Zagrejte rernu na 180°C. Pomešajte prezle sa kačkavaljem, malo crnog bibera i origana. Ubacite pleh za pečenje u sredinu rerne da se prethodno zagreje. Podlogu od testa prekrijte feta sirom, pa prelijte ohlađenom smesom od luka i završite sa prezlom. Prelijte maslinovim uljem. Pažljivo gurnite pitu u kalupu i na njegovom papiru za pečenje na zagrejanu tepsiju. Istovremeno, pažljivo izvucite drvenu ploču odozdo. Pecite 30-35 minuta dok kora ne porumeni. Ostavite da se kratko ohladi, pa skinite kalup. Za serviranje prelijte maslinovimuljem.
Sicilijanska pita se brzo priprema i odlična za večeru ili doručak. Ako volite pite, možda ćete želeti da napravite i pitu sa pire krompirom, šunkom i sirom.
Pročitajte i kako se pravi pita sa lisnatim testom i spanaćem
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem