Pita sa šampinjonima pravi se tako što se šampinjoni prže sa lukom, paprikom, začinskim biljem i peršunom, a odvojeno se napravi preliv od mleka, jaja i ulja. Ukoliko volite pite, možda ćete želeti da je napravite i sa mladim lukom i sirom. Evo i kako se pravi sa šampinjonima!
Sastojci:
- 400 g lisnatog testa
- 500 g šampinjona
- 1 beli luk
- 2 crvena luka
- 1 crvena ljuta paprika
- 3 čena belog luka
- maslinovo ulje
- 1 veza peršuna
- 1 kašika mešanog bilja
- so i crni biber
- 2 jajeta
- 175 ml mleka
- 50 ml maslinovog ulja
- so i biber
Recept za pitu sa šampinjonima:
Na zagrejanom maslinovom ulju prodinstajte seckani luk i beli luk. Dodajte iseckanu crvenu, ljutu papriku i sitno isečene šampinjone. Pržite na jakoj vatri dok se pečurke ne karamelizuju. Dodajte mešano začinsko bilje, so i biber. Na kraju ubacite peršun, neposredno pre skidanja sa vatre. Prebacite na tanjir da se ohladi.
Pripremite preliv tako što ćete umutiti jaja, mleko i maslinovo ulje. Začinite solju i biberom. Pleh za pečenje nauljite i obložite 1 listom testa. Premažite prelivom. Nakon toga naslažite 4 lista testa jedan pored drugog poput harmonike, pa ponovo premažite prelivom. Preko toga stavite 1 list testa pa ravnomerno rasporedite fil od pečuraka. Nastavite na taj način da ređate lisnato testo, preliv i slojeve fila. Premažite gornji sloj prelivom i pažljivo isecite na kvadrate. Pecite u rerni na 180 stepeni do zlatne boje.
Pročitajte kako da napravite pitu sa sirom i krompirom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus