Ukusna večera koja se brzo priprema.

Sastojci:

  • 30 g putera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 250 g šampinjona
  • 100 g smrznutog graška
  • 1 čen belog luka
  • 1 praziluk
  • 2 kašičice sveže majčine dušice
  • 3 kašike brašna
  • 500 ml pilećeg bujona
  • 3 kašike pavlake
  • 500 g pilećih grudi
  • lisnato testo

Za premaz:

  • 1 jaje
  • 2 kašike mleka
Pita sa piletinom, graškom i pečurkama
Foto: Aleksandra Petrik  pita-sa-piletinom

Priprema: Zagrejte rernu na 200°C. U tiganju zagrejte 15 g putera i kašiku maslinovog ulja, zatim dodajte iseckane šampinjone i kuvajte kratko dok ne omekšaju. Dodajte sitno seckan beli luk. Posle par minuta izvadite pečurke i stavite u neku posudu. U isti tiganj stavite 15 g putera i kašiku maslinovog ulja, pa dodajte seckan praziluk i seckanu majčinu dušicu. Kuvajte dok luk ne omekša. Kad luk omekša dodajte brašno, promešajte, pa dodajte bujon i grašak. Mešajte dok ne proključa i grašak se ne skuva. Zatim sklonite sa vatre i dodajte kiselu pavlaku. Promešajte, pa dodajte pečurke i piletinu koju ste prethodno skuvali i iscepkali na veće komade. Posolite i pobiberite. Stavite u posudu u kojoj ćete peći, pa lisnato testo razvucite na srednju debljinu. Po dužini isecite traku (veličine ivice tepsije) i njom obložite ivicu koju ste prethodno navlažili vodom. Preko cele pite i ivica prebacite ostatak testa i odsecite višak. Prstom pritisnite ivicu. U posudi pomešajte mleko i jaje i tom smesom premažite testo.  Nožem napravite prorez na sredini. Pecite nekih 20-25 minuta.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs