Pita sa lisnatim testom i spanaćem u svom filu sadrži i jaja, sok od pola limuna, feta sir i kačkavalj. Pravićete je često, naročito ukoliko imate mnogo ljudi za trpezom. Ako volite pite, možda ćete želeti da napravite i rolat sa tikvicama i krem sirom. Evo i kako se pravi pita sa lisnatim testom i spanaćem!
Sastojci:
- 600 g smrznutog seckanog spanaća, odmrznutog i dobro oceđenog
- 2 kašike ulja ili putera
- 1 veliki žuti luk, sitno isečen
- 3 čena belogluka, sitno naseckana
- 2 mlada luka, sitno iseckana
- 2 kašičice svežeg mirođije
- 1 veza peršuna, sitno iseckana
- so i biber, po ukusu
- 1 pakovanje lisnatogtesta od 450 g
- 60 g otopljenog putera
Za fil:
- 3 velika jajeta
- ½ limuna, sok
- 60 g fetasira, izmrvljenih
- 40 g rendanog kačkavalja
Recept za pitu sa lisnatim testom i spanaćem:
Počnite tako što ćete iscediti svu vodu iz spanaća rukama. Ovo je važan korak kako biste sprečili da pita bude vlažna. U velikom tiganju na srednjoj vatri zagrejte ulje; dodajte luk, beli i mladi luk čim se ulje zagreje. Pržite dok ne omekšaju i blago ne porumene. Umešajte oceđeni spanać, mirođiju, peršun, so i biber. Pržite oko 2-3 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Umutite zajedno sa jajima, limunovim sokom, fetom i kačkavaljem u velikoj posudi. Zatim dodajte spanać i preostale sastojke za fil. Mešajte dok se sve dobro ne sjedini. Stavite na stranu. Zagrejte rernu na 177℃. Odmotajte listove testa i stavite ih na pleh obložen blago vlažnim papirnim ubrusom. Zatim prekrijte drugim vlažnim papirnim ubrusom.
Tepsiju premažite sa svih strana uljem. Složite lisnato testo, dva lista odjednom obilno premazujući otopljenim puterom između svakog sloja 2 lista. Obavezno poravnajte i zagladite svaki sloj tako da ostane ravan. Nastavite sa slojevima dok ne potrošite testo.
Ravnomerno rasporedite fil od spanaća preko testa. Ponovite isti postupak slaganja testa, premazujući ga rastopljenim puterom, dok ne potrošite sve listove. Premažite i gornji sloj otopljenim puterom. Pecite 177℃ u prethodno zagrejanoj rerni oko 40-45 minuta, ili dok kora ne postane hrskava i zlatno smeđa. Izvadite pitu iz rerne i ostavite da se malo ohladi.
Pročitajte kako se pravi pita sa pire krompirom, šunkom i sirom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom