Nema ukusnije stvari od domaćeg hleba, a ovaj je uz to i poslastica. Ako ne volite suvo grožđe, zamenite ga nekim drugim voćem. Možete čak i da ga tostirate i stavite odozgo parče neutralnog sira, džem ili puter i ugođaj je potpun. Ukoliko volite sami da pripremate ovakve poslastice, možda ćete želeti da napravite i hleb punjen čokoladom. Evo i kako da napravite hleb sa cimetom i suvim grožđem!
Sastojci:
- 1 kašičica cimeta
- 3 kašike smeđeg šećera
- 40 g suvog grožđa
- 190 g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 30 g putera (omekšanog)
- 125 g šećera
- 1 veliko jaje (sobne temperature/malo umućeno)
- 60 ml mleka (sobne temperature)
Recept za slatki hleb sa cimetom i suvim grožđem:
Zagrejte rernu na 180C. Podmažite i pobrašnite pleh za pečenje hleba. Potopite suvo grožđe u vrelu vodu oko 15 minuta, ocedite i osušite papirnim ubrusom, ostavite sa strane. U maloj posudi pomešajte cimet i smeđi šećer, ostavite na stranu.
U drugoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i suvo grožđe, i ostavite po strani. Mikserom mutite puter oko 1-2 minuta, a zatim dodajte šećer, jednu po jednu kašiku i mutite između dodavanja. Dodajte blago umućeno jaje i mutite otprilike 5 minuta.
Drvenom kašikom ili lopaticom naizmenično dodajte mleko i mešavinu brašna u krem od putera. Mešajte lagano dok se ne sjedine, ne preterujte. Kašikom stavite polovinu testa u prethodno pripremljen pleh, pospite polovinom smese šečera i cimeta, pa dodajte preostalo testo i takođe pospite mešavinom šećera i cimeta. Pecite oko 30-40 minuta i proverite da li je gotovo čačkalicom. Uživajte!
Pročitajte i kako se pravi banana hleb gotov za sat vremena
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Koliko tačno soli se stavlja u bure kada se kiseli kupus?
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća