Melonpan je popularan japanski slatki hleb. Oni ga čestu jedu, zato probajte i vi. Malo je zahtevan za pripremu, ali vredi svakog truda. Toliko je ukusan da nećete moći da prestanete da jedete. Pravi se na razne načine, a u ovom receptu je predstavljena standardna i čokoladna verzija.
Pripremaju se 2 vrste testa koje se spoje, malo zaseku, pa ispeku. Ovaj slatki hleb možete da poslužite kada vam dođu gosti ili ako želite da iznenadite nekoga nesvakidašnjim desertom.
Sastojci:
- 70 g neslanog putera
- 70 g šećera
- limunova korica
- 1 kašičica limunovog soka
- 30 g jaja
- 135 g brašna za kolače
- 30 g mlevenih badema
- 8 g kakao praha
Za testo:
- 200 g brašna
- 30 g šećera
- prstohvat soli
- 3 g suvog kvasca
- jaje + mleko = 85g
- 45 ml vode
- 30 g neslanog putera
Još:
- čokoladne mrvice
- šećer
Priprema:
Umutite puter sobne temperature, pa dodajte šećer i nastavite da mutite. Zatim dodajte renadnu koricu limuna i limunov sok promešajte. Jaje umutite, pa izmerite 30 g i dodajte u smesu. Dobro promešajte. Ostatak jajeta ostavite sa strane. Dodajte badem i prosejano brašno. Dobro sjedinite testo. Od dobijenog testa izmerite 6 loptica od po 28 g, a zatim u preostalo testo dodajte kakao i sjedinite. Izmerite još 6 loptica od po 29 g. Stavite providnu foliju preko lopte od testa i rastanjite. Tako uradite sa svakom lopticom testa i pokrivene ih ostavite u frižideru.
Za to vreme napravite drugo testo. Uzmite preostalo jaje i dodajte mleko da dobijete ukupno 85 g. Brašno, šećer, so i kvasac pomešajte, pa dodajte mleko i jaje, kao i vodu. (količina vode se menja u zavisnosti od vrste brašna, prilagodite je povećavanjem ili smanjenjem količine). Prvo sjedinite, pa umesite glatko testo. Zatim dodajte puter sobne temeprature i nastavite da mesite. Pokrijte testo i ostavite sat vremena. Isecite testo na 12 jednakih delova, oblikujte loptice, pokrijte i ostavite još 15 minuta. Zatim uzmite prvih 6 loptica, malo spljoštite, pa opet oblikujte loptu. Obmotajte svetlo testo okolo (ono koje je stajalo u frižideru), a zatim vrh umočite u šećer. Uzmite drugih 6 loptica testa, spljoštite rukama i u sredinu stavite komadiće čokolade, pa oblikujte loptice ponovo. Preko obmotajte tamno testo (ono koje je stajalo u frižideru) i umočite vrh u šećer. Na svakom napravite par rezova varjačom uzduž i popreko, do dobijte kvadrat. Ostavite ih sat vremena da se udvostruče. Zatim ih poređajte na pleh obložen pek papirom i pecite na 180°C nekih 12-15 minuta. Ohladite, pa poslužite.
Izvor: stvarukusa.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem