Ne sumnjamo da ste već probali alvu, tradicionalni orijentalni slatkiš. Ono što nam se posebno dopada jeste to da se alva pravi bez uključivanja rerne.
Da li ste nekad pomislili da se i sami oprobate u pripremi ovog slatkiša? Recept nije komplikovan, kao što ste pomislili.
Sastojci:
- 100 g maslaca ili margarina
- 100 g brašna
- 100 g šećera
- 200 ml vode
- 1 vanilin šećer
- orasi ili kokos za dekoraciju
Priprema:
U šerpi rastopite maslac i kad počnu da se stvaraju mehurići, smanjite temparaturu i dodajte brašno. Pržite brašno oko 10 minuta, konstantno mešajući, dok ne dobijete nežno smeđu boju. U drugoj šerpi pomešajte vodu i šećer i ostavite da proključa. Kad smesa brašna bude gotova odnosno zlatno smeđe boje sklonite je sa vatre te uz konstantno mešanje prelijte smesom vode i šećera. Ostavite nekoliko minuta da se ohladi i onda uz pomoć kašike oblikujte i vadite komade na tanjir.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus