Sastojci:
Za testo:
- 2 pune kašike šećera
- 500ml mleka
- 250ml ulja ili 125g margarina
- oštrog brašna po potrebi
- 2 jaja
- 1 prašak za pecivo
- šaka seckanih oraha (može i mešavina orašastih plodova (lešnik, badem, pistaći)
Za preliv:
- 250g šećera
- 1 vanilin šećer
- 300ml vode
- nekoliko kolutova limuna
Priprema:
Otopite šećer na umerenoj temperaturi, sipajte mleko i ulje (može i margarin). Pre nego što proključa, dodajte brašno i energično mešajte, da se ne zalepi. Testo treba da bude kao za tulumbe i princes krofne, dakle gustina je nešto između mekane pogače i proje.
Uz neprekidno mešanje, dodajte jaja umućena sa praškom za pecivo i sitno seckane orašaste plodove, pa sve lepo sjedinite. Razvucite testo u tepsiju, a zatim ga našarajte viljuškom, pa tupom stranom noža isecite. Pecite oko pola sata u rerni ugrejanoj na 200°.
Kada lepo porumeni, izvadite iz rerne i prelijte vrelim sirupom koji ste skuvali od navedenih sastojaka. Spremno je sa serviranje kada se skroz ohladi.
Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem