Pita od sira jedan je od onih specijaliteta koji su dobrodošli na svakom stolu. A ovaj recept je idealan da ga pripremite sutra za doručak.
Sastojci za testo:
- 4 žumanca
- 150 g šećera
- 220 g maslaca
- 370 g glatkog brašna
- 5 g praška za pecivo
Sastojci za nadev:
- 500 g svežeg sira
- 150 g šećera
- 2 kašike oštrog brašna
- 4 belanca
- 1 kašika limunovog soka
Priprema:
1. Penasto umutiti žumance i šećer. Zatim umutiti maslac. Prosejati brašno s praškom za pecivo pa rukom umesiti testo. Podeliti ga na dva dela. Jedan deo razvaljati i prebaciti u pekač, a drugi deo staviti u prozirnu foliju pa u frižider dok pripremite nadev.
2. Umutiti sir, šećer i limunov sok pa dodati oštro brašno. Nakon toga umutiti šne i lagano, kašikom spojiti smese.
3. Nadev staviti na testo i poravnati. Iz frižidera izvaditi ostatak testa, razvaljati ga na pobrašnjenoj podlozi i staviti na nadev od sira. Izbockati viljuškom da vazduh može izlaziti tokom pečenja. Pekač koji koristite može biti veličine 20×30 cm pa će vam kolač biti viši.
4. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 190°C oko 35 minuta. Probosti čačkalicom da vidite je li kolač gotov. Ohladiti i poslužiti.
Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom