Sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 crni luk, sitno iseckan
  • 700 g pilećih prsa, isečenih na komade veličine zalogaja
  • 4 čena belog luka, sitno mlevena
  • 2 kašičice mlevenog đumbira
  • 2 kašičice garam masale
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • 1 kašičica mlevenog korijandera
  • 1 kašičica čili praha
  • pola kašičice kurkume
  • pola kašičice soli (ili po ukusu)
  • 1/4 kašičice crnog bibera
  • 2 kašike paradajz paste
  • pola šolje punomasnog grčkog jogurta
  • pola šolje kokosovog mleka (kremasti deo)
  • 1/4 šolje bademovog brašna 
  • 1 kašičica šećera
  • 1/4 šolje pavlake za kuvanje
  • 1/4 šolje svežeg korijandera, seckanog (za dekoraciju)
  • Kuvani beli pirinač, za serviranje

Recept za piletinu:

Ako volite bogata i kremasta jela sa začinima, piletina Korma je pravi izbor za vas! Ovaj tradicionalni indijski specijalitet kombinuje aromatične začine sa kremastim jogurtom i kokosovim mlekom, stvarajući savršen balans ukusa. Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas oduševiti. Savršeno je za porodične obroke ili posebne prilike, a uz beli pirinač dobija se kompletan i zasitan obrok.

Za najbolji ukus koristite punomasni grčki jogurt i ne preskačite bademovo brašno ili puter – oni daju posebnu teksturu i bogatstvo sosu.

U velikom tiganju zagrejte ulje na srednjoj vatri. Dodajte sitno iseckan luk i dinstajte dok ne omekša i porumeni. Ubacite piletinu i dinstajte dok spolja ne postane bela, ali iznutra još nije skroz kuvana. Dodajte beli luk, đumbir, garam masalu, kim, korijander, čili prah, kurkumu, so, biber i paradajz pastu. Mešajte i kuvajte još 2 minuta dok začini ne puste aromu.

Dodajte jogurt, kokosovo mleko, bademovo brašno i šećer. Promešajte i pustite da provri, zatim smanjite temperaturu i krčkajte nepokriveno 8-10 minuta, povremeno mešajući. Umešajte pavlaku za kuvanje i vratite da proključa, zatim sklonite sa vatre. Po potrebi dodatno začinite solju. Poslužite toplo preko belog pirinča i pospite seckanim korijanderom.

Napomena: Nemojte tresti konzervu kokosovog mleka – koristite bogatu kremu sa vrha kako biste dobili što gušći i bogatiji sos.

Bonus video

Najbolji način da napravite piletinu, spremaćete samo ovako Izvor:  Najbolji način da napravite piletinu, spremaćete samo ovako