Nan je indijski hleb koji spada u određenu vrstu "debelog" somuna. Obično se pravi od kvasca ili praška za pecivo, ali u ovom receptu su kombanovana oba sastojka. U testo možete dodati neke namirnice kao što su grašak ili nešto što volite, a sada isprobajte Nan sa belim lukom i začinskim biljem. Aromatični hleb će vas osvojiti na prvi zalogaj.
Kako bi ostao mekan, pokrijte ga kuhinjskom krpom.
Sastojci:
- 1/2 šolje vode
- 1 kašika suvog kvasca
- 1/4 kašičice šećera
- 1/2 šolje jogurta
- 1/2 šolje mleka
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 1/4 šolje brašna
- 1/4 kašičice soli
- 2 čena belog luka
Još:
- sveže začinsko bilje (seckan peršun i mirođija)
- puter
Priprema:
Pomešajte 1/2 šolje tople vode, kvasac i šećer i ostavite da naraste 5-7 minuta. U drugoj činiji pomešajte mleko, jogurt, ulje, aktivirani kvasac, brašno, beli luk, prašak za pecivo i so, pa sjedinite. Mesite testo dok ne postane glatko. Testo treba da bude malo lepljivo. Pokrijte čistom krpom i ostavite da odstoji 40-50 minuta. Prebacite ga na pobrašnjenu površinu i podelite na 8 ili 10 jednakih delova. Razvucite u ovalni oblik, pa pospite seckanim začinskim biljem i još malo razvucite. Ispecite u tiganju, pa premažite puterom obe strane. Pokrijte kuhinjskom krpom kako bi ostali topli.
Izvor: Stvar ukusa
Koliko tačno soli se stavlja u bure kada se kiseli kupus?
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća