Parata je popularno jelo u Indiji, koju oni jedu za doručak. To je testo punjeno pire krompirom i aromatičnim začinima. Možete služiti sa malo maslaca preko toplih parata.
Sastojci:
Za testo:
2 1/2 šolje običnog belog brašna
1 kašika soli
1 šolja vode (napomena 1)
2 kašike biljnog ulja (ili bilo kog drugog ulja za kuvanje)
Za punjenje:
1 1/2 šoljica pire krompira
1/2 šolje seckanog praziluka ili mlagod luka
1/2 šolje graška
2 kašike svežeg korijandera, grubo seckan (opciono - dodaje lepu svežinu)
1/2 kašike svežeg đumbira, rendanog (napomena 2)
1 kašika garam masala (napomena 3)
1 kašika semena Ajvain ili 1 kašika timijana (Napomena 4)
1/4 kašičice čilija u prahu (Napomena 5)
1/2 kašike soli
Priprema:
U posudu stavite brašno, vodu i so. Sastojke prvo promešajte varjačom, a zatim rukama umesite. Jednom kada se testo formira, izvadite ga na radnu površinu i mesite ga nekih 60 puta. Treba da bude glatko i elastično, a ne lepljivo. Testo oblikujte u kuglu, pokrijte krpom i odložite najmanje 20 minuta (do nekoliko sati). Nemojte ga stavljati u frižider. U međuvremenu napravite punjenje. Stavite sve sastojke za punjenje u posudu i pomešajte da se sjedine. Nožem narežite testo na 4 dela. Od jedne kugle napravite krug prečnika 18cm uz pomoć oklagije.
U sredinu razvaljanog testa stavite 1/3 šolje punjenja. Spojite ivice testa da biste zatvorili punjenje i spljoštite ga rukama. Uklonite što više vazduha iznutra. Onda opet lagano spljoštite kuglu i rukama oblikujte disk u krug. Okrenite testo tako da je "zapečaćena" strana okrenuta nadole. Oklagijom stanjite testo na debljinu od oko 1,5 cm. Ponovite sa preostalim testom.
Zagrejte kašiku ulja u tiganju na srednjoj vatri. Stavite jednu paratu (testo) u tiganj i prvu stranu kuvajte minut i 45 sekundi. Spremno je da okrenete na drugu stranu kad dobije zlatno smeđu boju. Okrenite paratu i kuvajte drugu stranu minut i 30 sekundi. Izvadite iz tiganja na žice i stavite u već zagrejanu rernu da se greje dok kuvate preostale parate (rerna treba da je isključena kad ubacite parte, samo treba da bude topla).
U tiganj dodajte malu kašiku preostalog ulja i nastavite da pečete preostale parate.
Napomene:
1) Počnite sa jednom šoljom vode, prema receptu. Zatim dodajte po potrebi dok testo ne bude kako treba - glatko i elastično, a ne lepljivo.
2) Ako nemate svež đumbir izostavite ga. Nemojte ga menjati sa mlevenim đumbirom.
3) Garam masala je mešavina začina koju možete kupiti u zdravoj hrani. Ako nemate, možete zameniti sledećim: 1 1/2 kašike mlevenog kumina + 1/2 kašike mlevenog korijandera + prstohvat kardamon u prahu + prstohvat cimeta + prstohvat muškatnog oraščića + mleveni crni biber.
Ako nemate sve te začine, samo koristite one koje imate. Sve dok barem imate kumina + korijander + jedan od ostalih začina koji su navedeni, i dalje ćete dobiti suštinu garam masala.
4) Semenke ajvain koriste se u indijskoj kuhinji i imaju ukus poput timijana. Ako nemate ni timijan ni ajvain semenke, možete zameniti sa ovom mešavinom: 3/4 kašike semenki kumina, 1/2 kašike origana + dobra mlevena paprika.
5) Čili u prahu u Indiji i Australiji razlikuje se od čilija u prahu u Americi! Američki čili u prahu se meša sa svim vrstama drugih aroma, to nije samo mleveni osušeni čili. Čili u prahu u ovom receptu je mleveni čili, a ne američki čili. Dodaje toplotu punjenju. Ako želite, možete koristiti američki čili u prahu, ali možda želite povećati količinu kako biste postigli začin koji je sinonim za indijsku hranu. Ili zamenite kajenskim biberom.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom