Parata je popularno jelo u Indiji, koju oni jedu za doručak. To je testo punjeno pire krompirom i aromatičnim začinima. Možete služiti sa malo maslaca preko toplih parata.

Sastojci:

Za testo:

2 1/2 šolje običnog belog brašna

1 kašika soli

1 šolja vode (napomena 1)

2 kašike biljnog ulja (ili bilo kog drugog ulja za kuvanje)

Za punjenje:

1 1/2 šoljica pire krompira

1/2 šolje seckanog praziluka ili mlagod luka

1/2 šolje graška

2 kašike svežeg korijandera, grubo seckan (opciono - dodaje lepu svežinu)

1/2 kašike svežeg đumbira, rendanog (napomena 2)

1 kašika garam masala (napomena 3)

1 kašika semena Ajvain ili 1 kašika timijana (Napomena 4)

1/4 kašičice čilija u prahu (Napomena 5)

1/2 kašike soli

Priprema:

U posudu stavite brašno, vodu i so. Sastojke prvo promešajte varjačom, a zatim rukama umesite. Jednom kada se testo formira, izvadite ga na radnu površinu i mesite ga nekih 60 puta. Treba da bude glatko i elastično, a ne lepljivo. Testo oblikujte u kuglu, pokrijte krpom i odložite najmanje 20 minuta (do nekoliko sati). Nemojte ga stavljati u frižider. U međuvremenu napravite punjenje. Stavite sve sastojke za punjenje u posudu i pomešajte da se sjedine. Nožem narežite testo na 4 dela. Od jedne kugle napravite krug prečnika 18cm uz pomoć oklagije.

U sredinu razvaljanog testa stavite 1/3 šolje punjenja. Spojite ivice testa da biste zatvorili punjenje i spljoštite ga rukama. Uklonite što više vazduha iznutra. Onda opet lagano spljoštite kuglu i rukama oblikujte disk u krug. Okrenite testo tako da je "zapečaćena" strana okrenuta nadole. Oklagijom stanjite testo na debljinu od oko 1,5 cm. Ponovite sa preostalim testom.

Zagrejte kašiku ulja u tiganju na srednjoj vatri. Stavite jednu paratu (testo) u tiganj i prvu stranu kuvajte minut i 45 sekundi. Spremno je da okrenete na drugu stranu kad dobije zlatno smeđu boju. Okrenite paratu i kuvajte drugu stranu minut i 30 sekundi. Izvadite iz tiganja na žice i stavite u već zagrejanu rernu da se greje dok kuvate preostale parate (rerna treba da je isključena kad ubacite parte, samo treba da bude topla).

U tiganj dodajte malu kašiku preostalog ulja i nastavite da pečete preostale parate.

Napomene:

1) Počnite sa jednom šoljom vode, prema receptu. Zatim dodajte po potrebi dok testo ne bude kako treba - glatko i elastično, a ne lepljivo.

2) Ako nemate svež đumbir izostavite ga. Nemojte ga menjati sa mlevenim đumbirom.

3) Garam masala je mešavina začina koju možete kupiti u zdravoj hrani. Ako nemate, možete zameniti sledećim: 1 1/2 kašike mlevenog kumina + 1/2 kašike mlevenog korijandera + prstohvat kardamon u prahu + prstohvat cimeta + prstohvat muškatnog oraščića + mleveni crni biber.

Ako nemate sve te začine, samo koristite one koje imate. Sve dok barem imate kumina + korijander + jedan od ostalih začina koji su navedeni, i dalje ćete dobiti suštinu garam masala.

4) Semenke ajvain koriste se u indijskoj kuhinji i imaju ukus poput timijana. Ako nemate ni timijan ni ajvain semenke, možete zameniti sa ovom mešavinom: 3/4 kašike semenki kumina, 1/2 kašike origana + dobra mlevena paprika.

5) Čili u prahu u Indiji i Australiji razlikuje se od čilija u prahu u Americi! Američki čili u prahu se meša sa svim vrstama drugih aroma, to nije samo mleveni osušeni čili. Čili u prahu u ovom receptu je mleveni čili, a ne američki čili. Dodaje toplotu punjenju. Ako želite, možete koristiti američki čili u prahu, ali možda želite povećati količinu kako biste postigli začin koji je sinonim za indijsku hranu. Ili zamenite kajenskim biberom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: stvarukusa.rs