Sastojci:

  • 2 srednje glavice crnog luka
  • 2-3 kašike izgnječenog đumbira i belog luka
  • 6-8 zelenih i crvenih čili papričica
  • 1 šolja grčkog jogurta
  • 1 kg mlevene govedine
  • 1 kašika mlevenog korijandera
  • 1 kašika mlevenog kumina
  • 1 kašičica mlevenog crnog bibera
  • 1 i 1/2 kašičica mlevene crvene paprike
  • 1/2 kašičice garam masale
  • So po ukusu
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 2-3 kašike brašna
  • Ulje za prženje

Kako se pravi kebab:

Ako volite sočne i aromatične kebabe, ovaj recept će vas oduševiti! Priprema je jednostavna, a spoj začina i jogurta daje mesu posebnu mekoću i bogatstvo ukusa. Ovi kebabi su idealni za posluženje uz svežu salatu, hrskavu lepinju ili kremasti raita sos. Bilo da ih pržite na tiganju ili pečete na roštilju, garantujemo da će nestati sa stola u trenu!

Izbor mesa: Najbolje je koristiti sveže mleveno meso sa malo masnoće – ona pomaže da kebabi ostanu sočni.
Pravilno mešanje: Meso dobro izmesite rukama kako bi začini prodrli u svaku nit, ali nemojte previše gnječiti da ne postane gumenasto.
Odmor smese: Ostavite meso u frižideru najmanje 30 minuta pre oblikovanja – to poboljšava teksturu i ukus.
Prženje ili pečenje: Ako koristite tiganj, neka bude dobro zagrejan sa malo ulja. Na roštilju, pecite kebabe na srednje jakoj vatri da bi zadržali sočnost.

Luk sitno iseckati ili izblendirati, pa ga dobro iscediti da bi se uklonio višak tečnosti.

Pomešati luk sa izgnječenim đumbirom i belim lukom, sitno seckanim čili papričicama i oceđenim jogurtom. Dodati mlevenu govedinu i sve začine (korijander, kumin, biber, crvenu papriku, garam masalu i so). Umešati smesu rukama, dodati sodu bikarbonu i brašno, pa dobro sjediniti.

Ostaviti smesu u frižideru najmanje 30 minuta da se svi ukusi sjedine. Oblikovati kebabe rukama ili pomoću ražnjića. U tiganju zagrejati ulje i pržiti kebabe dok ne postanu zlatno-smeđi sa svih strana. Možete ih i peći na roštilju. Poslužiti tople uz zeleni raita sos.

Zeleni raita sos: Pomešajte jogurt sa seckanim korijanderom, mentom, krastavcem, solju i malo limunovog soka.